Econoom Etienne de Callataÿ: ‘De Magnettes van deze wereld dachten dat er geen rem was op de uitgaven’

© BELGAIMAGE
Han Renard

ING gooit kort voor de gemeenteraadsverkiezingen een bom op de grote Waalse steden. De bank weigert nog krediet te verstrekken.

Zakenkrant L’Echo bracht het nieuws vorig weekend op zijn voorpagina. ING weigert Charleroi, Luik, Bergen, Aat, Namen, La Louvière en Verviers nog krediet te verstrekken. Het gaat om de zeven grote Waalse steden die op Namen na, waar Maxime Prévot (Les Engagés) burgemeester is, allemaal in handen van de PS zijn.

Zo kort voor de gemeenteraadsverkiezingen wordt de beslissing van ING door waarnemers niet alleen uitermate gênant maar ook een regelrechte bom genoemd. De banken blijken geen fiducie meer te hebben in het terugbetalingsvermogen van grote Waalse steden. Luik, virtueel failliet, spant de kroon met een schuld van meer dan 1 miljard euro. ‘Konden we maar bankroet gaan’, verzuchtte burgemeester Willy Demeyer zelfs in een reactie in L’Echo, ‘dan werd onze schuld kwijtgescholden’. De grootste stedelijke uitgavenposten, verantwoordelijk voor de ontspoorde financiën, zijn de pensioenen van het gemeentepersoneel, de politie, de brandweer en de OCMW’s.

Er ontbreekt dit jaar 268 miljoen om de uitgaven van Walloniës grote steden te financieren.

Frankfurt

ING was sowieso als enige bank ingegaan op de openbare oproep van de Waalse regering. Belfius, BNP Paribas Fortis en CBC hadden eerder al afgehaakt. Gevolg: van de 350 miljoen euro die nodig zijn om het zogenaamde plan Oxygène te financieren, een plan om gemeenten die diep in de schulden zitten financiële zuurstof te geven, heeft de Waalse overheid bij ING slechts 82 miljoen opgehaald. Daardoor ontbreekt voor dit jaar 268 miljoen om de uitgaven van Walloniës grote steden te financieren.

‘Dat alleen ING is ingegaan op de oproep van de Waalse regering, is op zich al een veeg teken’, zegt de bekende Franstalige econoom Etienne de Callataÿ. Ook veelzeggend, vervolgt De Callataÿ, is dat Belfius, ‘toch het vroegere Gemeentekrediet,’ niet bereid was aan de offerte deel te nemen. ‘Het gerucht gaat dat de ECB in Frankfurt Belfius heeft laten weten dat het meer dan genoeg is geweest met de financiële exposure van de bank, het risico dus, tegenover lagere Belgische overheden, met name Wallonië, Brussel en de Franse Gemeenschap.’

Waals minister voor Lokale Besturen François Desquesnes (Les Engagés) zegt een oplossing te zoeken. Maar hij zei er ook bij dat de houdbaarheid van hun financiën dé inzet wordt voor de Waalse steden na de gemeenteraadsverkiezingen. Dat betekent dat die steden al hun taken kritisch tegen het licht moeten gaan houden. Want of de Waalse regering, zoals ze in het verleden heeft gedaan, opnieuw de portemonnee kan trekken om de grote steden financieel boven water te houden, is zeer de vraag.

Onaanvaardbaar

In Wallonië (met voor dit jaar een tekort van 3 miljard op een begroting van 21 miljard euro) is de nieuwe azuurblauwe regering van MR en Les Engagés drie maanden na haar beëdiging eindelijk met begrotingsbesprekingen begonnen. Het resultaat daarvan wordt bewust pas na de gemeenteraadsverkiezingen publiek gemaakt. ‘De enige becijferde maatregel die de nieuwe Waalse regering tot dusver heeft bekendgemaakt is een groot fiscaal cadeau: de verlaging van de registratierechten per 1 januari 2025’, zegt Etienne De Callataÿ. ‘Die maatregel kost een fortuin, naar schatting 700 miljoen euro over de hele regeerperiode. Registratierechten zijn inderdaad een domme belasting, maar Wallonië heeft gewoon niet de middelen ze te verlagen. De enorme put wordt zo alleen maar dieper. Bovendien is deze verlaging vooral goed nieuws voor kandidaat-verkopers. Want we weten dat als een belasting daalt, de prijzen stijgen.’

‘België, Wallonië en Brussel zakken steeds dieper weg in financieel drijfzand’

Volgens De Callataÿ wordt het na 13 oktober voor de Walen hard ontwaken, met al hun overheden, van stad tot gewest tot federale regering, in financieel zwaar weer. ‘Wallonië staat voor het uur van de waarheid, er komen heel pijnlijke maatregelen op ons af. Dat is de verantwoordelijkheid van alle partijen die aan de macht zijn geweest, maar toch in het bijzonder van de PS. Tot niet zo lang geleden hadden de Magnettes van deze wereld als grondhouding dat begrotingstekorten geen rem op de uitgaven hoeven te zijn. Dat klopt misschien in een wereld waar rentevoeten voor eeuwig op nul blijven. Intussen zijn die, wat te verwachten was, opnieuw gestegen. Maar de MR meet zich dan weer onterecht het imago aan van goede huisvader. Dan kom je niet met een substantiële belastingverlaging nog voor je met saneren bent begonnen! Onaanvaardbaar eigenlijk.’

Twijfelt u aan uw stemtest? Doe hier mee aan de Stemtest-check voor onze provinciehoofdsteden

Partner Content