Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD)

‘Duurzaam en doordacht omgaan met de beschikbare ruimte is noodzakelijk voor de toekomstige generaties’

Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD) Gedeputeerde in West-Vlaanderen

‘ls we in de toekomst voor iedereen verder kwalitatieve ruimte willen om te wonen, te werken en te leven, moeten we daar vandaag al over nadenken’, schrijft Sabien Lahaye-Battheu van de West-Vlaamse deputatie. Ze reageert op de vorige column van Jean-Marie Dedecker.

Pravda lijkt dezer dagen helemaal terug van nooit weggeweest. Met ditmaal een oplage die beperkt is tot de stadstaat Middelkerke. Geheel in lijn met de Sovjet-traditie wordt ook de rest van de wereld door de mangel gehaald, behalve de eigen kameraden natuurlijk. En dat allemaal nog los van het feit dat de burgemeester zelf al enkele decennia vertoeft in regionale en federale assemblées.

De selectiviteit waarmee het in opmaak zijnde beleidsplan West-Vlaanderen wordt geciteerd, kunnen we echter moeilijk laten passeren. Nochtans zijn we het eens met wat Jean-Marie Dedecker schrijft, er is te veel regelgeving. Maar u kent wel het gezegde: de pot verwijt de ketel…  

Wel, terwijl de heer Dedecker in zijn betoog lustig strooit met verwijten allerhande over zogenaamde “jeukwoorden” (hierbij worden voorbeelden aangehaald zoals knoopwaarde, modal shift, stapstenen, corridors, etc.), worden dezelfde woorden veelvuldig geciteerd in het beleidsplan van zijn eigenste Middelkerke. Ofwel hebben de communisten zijn eigen stad geïnfiltreerd, ofwel is de burgemeester de voeling met zijn eigen beleid verloren.

Maar terug naar het beleidsplan van de provincie West-Vlaanderen: dit plan komt net tegemoet aan decennia aan ruimtelijke wanorde. En dan gebeurt het ook al eens dat mensen zich verslikken in vernieuwende evoluties zoals ontharding of bouwshift. Als we in de toekomst voor iedereen verder kwalitatieve ruimte willen om te wonen, te werken en te leven, moeten we daar vandaag al over nadenken. Duurzaam en doordacht omgaan met de beschikbare ruimte is noodzakelijk voor de toekomstige generaties.

Eerder organiseerden we over de eerste fase, namelijk de conceptnota, een publieke raadpleging waarbij zowel gemeentebesturen, maar ook middenveldorganisaties en het brede publiek inspraak hadden over de ruimtelijke principes die de langetermijnvisie beschrijven. Die input werd verwerkt tot een strategische visie. Ook de eerste voorstellen van beleidskaders werd afgetoetst met de West-Vlaamse gemeentebesturen. Ook het voorontwerp van het beleidsplan werd formeel afgetoetst bij alle West-Vlaamse gemeentebesturen.

Het kan de heer Dedecker trouwens moeilijk ontgaan zijn dat de deputatie helemaal niet zetelt op de Burg, maar in Boeverbos op Sint-Andries. Des te vreemder aangezien hij er al verschillende keren was op inspraakmomenten, ook rond het beleidsplan. Moeilijk te rijmen met een feodale landadel die zich van de horigen niets zou aantrekken.

Het mag duidelijk zijn dat de methodiek van beleidsplanning een samenwerkingsmodel is en we dus met veel verschillende partijen, maar ook vooral de West-Vlaamse gemeentebesturen, willen komen tot een gedragen visie voor de ruimtelijke toekomst van de provincie.

Intussen hopen we dat burgemeester Dedecker verder werkt aan een gedegen visie voor zijn eigen gemeente, met name een beleidsplan Ruimte Middelkerke en dan liefst met enkele toekomstgerichte doelstellingen in plaats van enkel de hoogbouwdoelstelling die nu voorligt en die vooral de gemeentekas moet spijzen.

Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD) is als West-Vlaams gedeputeerde bevoegd voor ruimtelijke ordening.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content