Duitstalige Gemeenschap: ProDG gaat in zee met christendemocraten en liberalen
Pro Deutschsprachige Gemeinschaft (ProDG), de regionalistische partij van minister-president Oliver Paasch, won met 29,1 procent de verkiezingen in Duitstalig België. Samen met de christelijke CSP en de liberale PFF vormen ze de nieuwe Duitstalige Gemeenschapsregering. Op het programma? Meer Duitstalige autonomie.
De ProDG van Paasch behaalde nooit eerder zo veel stemmen. De partij ging van 6 naar 8 zetels en had enkel de 5 zetels van de CSP nodig om een meerderheid van 13 zetels te vormen. Vandaag besliste Paasch om ook de liberale PFF, coalitiepartner in de vorige regeerperiode, erbij te halen. De socialistische SP verloor een zetel en valt voor het eerst sinds 1990 uit de boot.
Volgens Sacha Von Montigny, politiek journalist bij GrenzEcho, is deze afspiegeling van de toekomstige Waalse regering niet onlogisch. ‘Hoe meer directe lijnen met Les Engagés en MR, hoe makkelijker Paasch regionale bevoegdheden kan loskrijgen.’ Want het einddoel van de ProDG is een autonome Duitstalige regio.
Bevoegdheden losweken
In afwachting van een staatshervorming doopte Paasch, die aan zijn derde ambtstermijn als minister-president begint, zijn regio alvast ‘Ostbelgien’. Regionale bevoegdheden zoals woningbouw en ruimtelijke ordening kon hij in 2020 losweken bij de Waalse regering.
‘Toch heeft Paasch geen onafhankelijkheidsdroom, zoals de N-VA of het Vlaams Belang’, Von Montigny. ‘ProDG is regionalistisch, maar ook liberaal. En hij weet maar al te goed dat Oost-België het niet alleen kan redden. Kritiek over andere partijen zul je van Paasch niet horen, hulp van wie dan ook is welkom.’
‘Paasch heeft geen onafhankelijkheidsdroom, zoals de N-VA of het Vlaams Belang.’
Sacha Von Montigny, politiek journalist GrenzEcho
Met 7120 voorkeursstemmen laat Paasch zijn concurrenten ver achter zich. ‘Een sterke figuur, die onze regio door de overstromingen en de coronacrisis heeft geloodst’, aldus Von Montigny. ‘Sommige oppositiepartijen zoals Ecolo en Vivant zijn soms kritisch over de haalbaarheid van zijn regionalistisch project, maar uiteindelijk staan alle Duitstalige partijen open voor meer autonomie.’
Complottheorieën
Een probleemloze coalitievorming, zo lijkt het. Enkel de grootste oppositiepartij Vivant is de vreemde eend in de bijt, zo zegt Von Montigny. ‘Geen enkele partij wou met hen in een regering stappen. Ze was sceptisch over het coronabeleid en verkondigen soms complottheorieën.’ De Duitstalige Belgen blijven vooralsnog centrumrechts georiënteerd: op federaal en Waals niveau stemmen ze vooral voor Les Engagés en de MR.
Verkiezingen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier