Druk op Vooruit stijgt: ‘Er is geen alternatief voor Arizona’
Formateur Bart De Wever (N-VA) wil weten of zijn opdracht nog zin heeft. Zijn nieuwe supernota werd al afgetoetst. Donderdag zullen alle Arizona-partijen, inclusief Vooruit, kleur moeten bekennen.
‘Antwerpen is licht en liefde.’ Met een toespeling op de commotie rond de Gentse coalitievorming werd Anneleen Van Bossuyt woensdag verwelkomd door Bart De Wever.
De N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester gooide de deuren van zijn stadhuis open voor Van Bossuyt. De Gentse N-VA-lijsttrekker bleek afgelopen zondag niet welkom in een coalitie met Voor Gent, het kartel tussen de Open VLD en Vooruit. De leden van Vooruit Gent verhinderden via een stemming de historische intrede van de N-VA in het stadsbestuur van het progressieve bastion Gent.
De hartelijke verwelkoming, ook door Antwerps schepen Els van Doesburg, kwam er op een gevoelig moment. De passage in Gent zorgde voor ruis op de lijn tussen De Wever en Vooruit-voorzitter Conner Rousseau. De socialist kon zijn Gentse troepen niet overtuigen om in zee te gaan met de N-VA. Een kaakslag voor Van Bossuyt en voor de volledige N-VA. ‘Rousseau toonde engagement tegenover De Wever’, klinkt het binnen de partij. ‘Hun relatie heeft averij opgelopen.’
Supernota
Een en ander hangt samen met de federale regeringsvorming, die geleid wordt door formateur De Wever. Enkele dagen voor de Gentse stemming had Rousseau de tweede versie van De Wevers supernota afgeschoten. Volgens Vooruit verdeelde de nota de lasten niet eerlijk genoeg. Rousseau legde de onderhandelingen stil totdat De Wever een nieuwe nota zou opmaken.
Er werd gevreesd voor een nutteloze herfstvakantie voor de Arizona-coalitie. Verloren tijd die de onderhandelaars van de N-VA, Vooruit, de CD&V, de MR en Les Engagés kunnen missen als kiespijn als ze alle wetgeving voor het einde van het jaar door het parlement willen jagen.
Wat blijkt? Via aparte onderonsjes met de partijvoorzitters en hun sherpa’s heeft formateur De Wever de afgelopen dagen de update van zijn supernota afgetoetst. De verwachting is dat alle vijf voorzitters donderdag samenzitten. Daar zou De Wever de vraag voorleggen of iedereen bereid is om op basis van de nieuwe voorstellen rond fiscaliteit, pensioenen en arbeidsmarkt voort te werken.
Zwartepiet
Is dat niet het geval, dan eindigt het verhaal voor De Wever waarschijnlijk. Maandag wordt de Vlaams-nationalist bij koning Filip verwacht. Geeft iedereen groen licht, dan kan men parallel beginnen werken aan de knelpunten die overblijven van de thematische werkgroepen – denk aan defensie of migratie. Tussen haakjes, na maandag staat deze regeringsvorming met 149 dagen in de top vier van langste formaties ooit, zo liet politoloog Nicolas Bouteca (UGent) fijntjes weten.
De druk op Vooruit stijgt. Na het afschieten van de supernota en de onverkwikkelijke saga in Gent kijkt iedereen in de richting van Conner Rousseau. Als hij ‘nee’ zou zeggen tegen de nieuwe supernota, dan hebben de overige Arizona-partijen hun zwartepiet al klaar. Bij Vooruit is men beducht voor het zondebokscenario. De socialisten vinden dat de Gentse episode wordt overdreven. Er is nochtans veel begrip voor de positie van Vooruit als enige centrumlinkse partij in Arizona. ‘Maar ik denk dat iedereen ondertussen wel beseft dat er geen alternatief is’, zegt een hoge bron.
Mathematisch zijn er echter wel alternatieven. Maar omdat haast ieder scenario de PS mee in bad trekt, lijkt het allemaal zeer onwaarschijnlijk. Niet alleen omdat de PS zelf aangeeft niet mee te willen doen, maar ook omdat Georges-Louis Bouchez (MR) niet van Paul Magnette (PS) wil weten. Dat er vooralsnog inhoudelijk niet veel lekt uit de gesprekken, zou een goed teken moeten zijn.
Regeringsformatie
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier