Demir stopt als minister als ze burgemeester van Genk wordt

Zuhal Demir, tijdens haar eedaflegging als minister, op 30 september. © Belga

Als Zuhal Demir (N-VA) burgemeester van Genk kan worden, stopt ze als minister van Onderwijs. Dat schrijft Het Belang Van Limburg en de minister bevestigt het nieuws aan Belga.

‘Als de Genkenaar roept op 13 oktober, dan kom ik’, zegt Demir vrijdag aan Belga. ‘Ik heb geen glazen bol wat Genk gaat doen, er moet nog gestemd worden. Maar als ze verandering willen en massaal op mij stemmen, dan zal ik zorgen voor meer veiligheid, meer propere wijken en meer Nederlands.’

Demir trekt volgende week in Genk de N-VA-lijst. Ze neemt het op tegen zittend burgemeester Wim Dries (CD&V). Een peiling van TV Limburg voorspelde vorige maand een nek-aan-nek-race.

Pas afgelopen zondag werd Demir door haar partij naar voren geschoven als nieuwe Vlaamse minister van Onderwijs. In de interviews nadien zei de Limburgse dat ze expliciet voor die bevoegdheid wilde gaan. ‘Het was Onderwijs of niets’, zei ze op het N-VA-congres.

‘Wat ongelukkig’

‘Ik vind het wel wat ongelukkig’, reageerde voorzitter Sammy Mahdi van coalitiepartner CD&V vrijdagavond in De Afspraak op Vrijdag op Canvas. ‘We hebben de afgelopen jaren een va-et-vient gezien, zei hij, refererend aan Bart Somers en Gwendolyn Rutten die uit de Vlaamse regering stapten. Mahdi zal zelf bij de lokale verkiezingen de lijst in Vilvoorde duwen. ‘Ik vind dat je als politicus op voorhand een keuze moet zien te maken’, ging hij verder, ‘maar de twee proberen te combineren en nu zeggen dat je mogelijk iets anders gaat doen…’

De Genkse PVDA-kopman Gaby Colebunders hechtte in Terzake weinig geloof aan de woorden van Demir. Hij vindt het tactisch een sterke zet, maar benadrukt dat ‘geen kat’ gelooft dat Demir het burgemeesterschap zou kiezen. ‘Maar ze kan haar partij niet in de steek laten’, aldus Colebunders.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content