De Wever stapt ook zonder staatshervorming in regering

© Getty

N-VA-voorzitter Bart De Wever stapt wel in een regering zonder staatshervorming. Dat zegt hij in de podcast ‘Het punt van Van ­Impe’ van Het Nieuwsblad, zo schrijft de krant vrijdag.

Nochtans had De Wever dinsdag tijdens zijn debat met PS-voorzitter Paul Magnette, dat uitgezonden werd op VTM en RTL-TVI, gezegd dat er geen regering met N-VA van start kon gaan zonder staatshervorming.

Voor De Wever moet er na de verkiezingen snel een ‘mini­kabinet’ komen met de partijen die ook de Vlaamse en de Waalse regering vormen. Maar een staatshervorming moet dan nog niet in kannen en kruiken zijn. ‘Ongeveer de enige opdracht lijkt mij de begroting op orde brengen, het budgettaire.’

Let wel: De Wever laat een staats­hervorming niet los. Hij wil naast het besturen met zijn minikabinet onderhandelen over een communautair akkoord, met een grote confederale omslag. En dus over meer bevoegdheden voor de deelstaten.

Ook opvallend: om dat mogelijke akkoord effectief gestemd te krijgen, houdt De Wever rekening met nieuwe verkiezingen. Al in 2026. ‘Het minikabinet heeft twee jaar de tijd nodig. Om die onderhandelingen parallel te voeren, en het land op orde te zetten. En dan is er een evaluatie­moment.’ Als er dan zicht is op een compromis over een staatshervorming, wil De Wever ­zoeken naar een parlementaire meerderheid. Hoewel hij daarvoor wellicht eerst opnieuw naar de kiezer wil. Als er na twee jaar geen toenadering is op het communautaire, wil De Wever sowieso naar de kiezer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content