‘De VRT is ziek’: CEO Frederik Delaplace onder vuur in Vlaams Parlement
Volgens de gedelegeerd bestuurder van VRT, Frederik Delaplace, is de voorbije weken een verkeerd beeld geschetst van de openbare omroep. Hij klaagde in het Vlaams Parlement ‘stemmingmakerij’ aan. Zijn uitleg was niet van aard om de kritiek van meerderheid en oppositie te sussen.
De VRT gaat door woelige tijden, met een publieke discussie over het ontslag eind augustus van twee topfiguren, directeur Content Ricus Jansegers en netmanager Lotte Vermeir. Donderdag werd CEO Frederik Delaplace in de commissie media van het Vlaams Parlement verwacht om het jaarverslag van VRT te bespreken, maar haast alle aandacht ging naar de onrust aan de Reyerslaan.
‘De afgelopen weken is een beeld geschetst alsof wij niet geven om welzijn, alsof we meldingen en ongepast gedrag negeren. Dat is kwalijke en onterechte stemmingmakerij door mensen met onvolledige dossierkennis die maar één kant van het verhaal horen of niet willen aannemen dat VRT aan de slag gaat met welzijnsthema’s’, zei Delaplace. De gedelegeerd bestuurder zei te ‘gruwelen van de eenvoud waarmee sommige buitenstaanders’ de zaak bekijken. ‘Dit is een zeer genuanceerd verhaal waarvan één zijde werd overbelicht.’
‘Vogelvrije’ klokkenluider
Dat een van de twee ontslagen medewerkers, voormalig netmanager Vermeir, een klokkenluidersstatuut had, deed vragen rijzen. Delaplace benadrukte in het parlement dat de ontslagen juridisch correct werden afgehandeld. Hij zei ook dat de beslissing werd genomen door ‘een tiental mensen’ samen. Karen Donders, de hr-verantwoordelijke bij de openbare omroep, zat naast Delaplace om uitgebreid het welzijnsbeleid bij VRT uit te leggen. Ook zij ging in op de specifieke zaak van Vermeir. Ze beklemtoonde dat Vermeir de klokkenluidersmelding bij de adviseur Zakelijke integriteit deed, en niet bij het hoofd Welzijn. Die laatste was tot de afronding van het onderzoek naar de gang van zaken binnen de dienst Content niet op de hoogte van het klokkenluidersstatuut, onderstreepte ze.
Delaplace en Donders konden verschillende parlementsleden niet overtuigen. Katia Segers van meerderheidspartij Vooruit en Gwendolyn Rutten van oppositiepartij Open VLD gingen door op de klokkenluiderskwestie. Volgens Segers past de omroep zijn procedures, die er op papier wel goed uit zien, niet toe. ‘Blijkbaar ben je alsnog vogelvrij met een klokkenluidersstatuut’, zei ze. Volgens Rutten is de informatie over de klokkenluidersregeling op de website van de VRT wettelijk niet correct. Ze benadrukte dat Delaplace de eindverantwoordelijke zou moeten zijn voor de bescherming van klokkenluiders en eiste een onderzoek naar de procedures.
Grensoverschrijdend?
De CEO zei in zijn antwoord dat hij verder advies wil inwinnen. Het draaiboek voor klokkenluiders wordt verfijnd. Ook volgens Vlaams Belang handelde VRT niet correct. ‘U had de procedures moeten volgen zoals ze in het handhavingskader staan’, zei parlementslid Klaas Slootmans. Hij verwees naar grensoverschrijdende uitspraken die Ricus Jansegers volgens krantenberichten op de werkvloer zou hebben gedaan. ‘Ik zou dat geen seconde tolereren in mijn organisatie. U deed dat twee of drie jaar lang wel.’
De manier waarop Jansegers vertrok bij VRT, in onderling overleg, leidde tot een pittig debat tussen Rutten en Delaplace. ‘Welk signaal geeft u daarmee? Vertrekken met een vergoeding is geen sanctie’, stelde Rutten. ‘Het signaal is dat we hebben ingegrepen en de juiste maatregel hebben genomen om de mensen te beschermen’, reageerde Delaplace, die erop wees dat ook Vermeir in onderling overleg kon vertrekken maar dat weigerde.
De CEO wilde aanvankelijk niet zeggen dat de uitspraken van Jansegers grensoverschrijdend waren. Verschillende parlementsleden hadden dat gevraagd. Rutten vroeg of hij daar misschien niet over mag praten volgens het akkoord dat de omroep sloot met Jansegers. Na aandringen van Groen-parlementslid Bram Jaques en via een hypothetische omweg – ‘stel dat leidinggevende Y dat zou zeggen bij bedrijf X, zou het dan grensoverschrijdend zijn?’ – gaf Delaplace toch toe. Jaques eiste eerder al het ontslag van Delaplace.
Vanuit de coalitie van N-VA, CD&V en Vooruit werd niet aangestuurd op een ontslag, maar de partijen spaarden Delaplace ook niet. ‘De onrust is allesbehalve gaan liggen. Het probleem is heel groot. De VRT is ziek’, concludeerde Segers, die resultaten meegaf van een welzijnsenquête die afgelopen zomer werd afgenomen bij VRT. ‘Veertig procent ervaart geen echte steun van de leidinggevende. Slechts 47 procent zegt terecht te kunnen bij een vertrouwenspersoon. Veertien procent voelt interne benadeling of discriminatie.’
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier