Dankzij 15 bladzijden en SWOT-analyse door Conner Rousseau staat regering-De Wever op de rails

‘Tot voor kort hadden we altijd het gevoel dat het vier tegen één was’, zegt Conner Rousseau (Vooruit). © BELGA MAG/AFP via Getty Images
Tex Van berlaer
Tex Van berlaer Journalist Knack

Hij heeft ‘ja’ gezegd. Vooruit-voorzitter Conner Rousseau engageert zich eindelijk voor een volwaardige Arizona-formatie met N-VA, MR, CD&V en Les Engagés. Een nieuwe, maar ook vage tekst van formateur Bart De Wever (N-VA) lag aan de basis van de doorbraak. Of speelde er meer?

Fight, fight, fight. De Vooruit-top leek vrijdagvoormiddag even op Donald Trump na het overleven van zijn moordpoging afgelopen zomer. Na een urenlang conclaaf, gespreid over anderhalve dag, heeft de partij van Conner Rousseau de knoop doorgehakt.

De Vlaamse socialisten zeggen ‘ja’ tegen formateur Bart De Wever (N-VA) en dus tegen de formatie van Arizona. Na vijf maanden kan het echte werk beginnen. ‘We gaan werken en knokken de komende weken’, is de kernboodschap die de socialisten verspreiden.

Wat heeft Vooruit alsnog over de streep getrokken? In de eerste plaats een nieuwe nota. Bart De Wever bezorgde Rousseau 15 bladzijden, voornamelijk gefocust op fiscaliteit. Daarin zag de Vlaamse socialist voldoende eten en drinken om aan tafel te gaan. ‘Geen garanties, wel openingen’, aldus Rousseau.

‘Zowel voor een “ja” als voor een “nee” vielen argumenten te bedenken’

Een bron binnen Vooruit

5-0 achterstand

Dat betekent meer bijdragen van de grootste vermogens, het beschermen van gepensioneerden en de index, en een ‘betaalbare en toegankelijke’ gezondheidszorg. ‘Tot voor kort’, aldus Rousseau, ‘hadden we altijd het gevoel dat het vier tegen één was en dat we met een 5-0 achterstand begonnen.’

Let op de voetbalmetafoor. Die is afkomstig van MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. De liberaal fulmineerde de afgelopen dagen tegen de houding van Rousseau. ‘Geen enkele partij kan met een voorsprong van 2-0 aan de start komen’, herhaalde Bouchez meermaals.

Om in dezelfde beeldspraak te blijven: de bordjes zijn nu tijdelijk in evenwicht. Binnen Vooruit wordt benadrukt dat niets gegarandeerd is. ‘Als blijkt dat de deur die nu op een kier is gezet opnieuw dicht wordt gegooid, dan stopt het’, zegt Rousseau.

‘De nieuwe tekst van De Wever blijft zeer algemeen’, zegt een toponderhandelaar. ‘Zonder achterliggende cijfers kun je hem in vele richtingen interpreteren.’ © BELGA MAG/AFP via Getty Images

Geen meerwaardebelasting meer

Dat evenwicht bereikte De Wever door vaag genoeg te blijven in zijn tekst. Een toponderhandelaar van een Arizona-partij vat het zo samen: ‘De nieuwe tekst van De Wever blijft zeer algemeen. Zonder achterliggende cijfers kan je hem in vele richtingen interpreteren.’

Meer nog, een voor MR pijnlijke maatregel zoals de meerwaardebelasting staat niet meer in de tekst. Zelfs een belastingvermindering, die erg gevoelig ligt in deze budgettair aartsmoeilijke tijden, zou niet volledig verdwenen zijn.

Bij Vooruit kunnen ze ermee leven, zolang de inspanning voor de ‘breedste schouders’ op het einde van de rit significant is. ‘Wij zijn niet getrouwd met een meerwaardebelasting’, klinkt het ergens. Naar Deng Xiaoping: het maakt niet uit of de kat zwart of wit is, zolang hij maar muizen vangt.

Bij een Arizona-partner wordt er meewarig naar Rousseau gekeken. De socialist zou zichzelf in de nesten hebben gewerkt door donderdag voor de camera’s interesse te hebben getoond in de nieuwe tekst. ‘Hij had gehoopt dat een andere partij “nee” zou zeggen, waardoor die de zwartepiet zou krijgen, maar dat gebeurde niet.’ En omdat N-VA, MR, CD&V en Les Engagés “ja” zeiden, kreeg Rousseau al heel snel de stekker in handen. ‘Hij kón niet anders dan toezeggen.’

Paul Jambers maakte film over Bart De Wever: ‘Het was de bedoeling om te wachten op zijn premierschap’

Kerstmis

De urenlange vergadering op het Vooruit-hoofdkwartier aan de Keizerslaan zou erop wijzen dat de partij verdeeld was over de te volgen weg. Rousseau staat al weken onder druk. ‘Als je na vijf maanden niet wil komen onderhandelen, wat voor een signaal geef je dan aan de bevolking? Dat kun je niemand uitleggen’, klonk het bij De Wever eerder deze week. Al wekenlang wordt er gespind dat kopstuk Frank Vandenbroucke zich veel opener opstelt dan zijn voorzitter.

Binnen de partij wordt dat afgedaan als quatsch. Er wordt ontkend dat er discussie zou zijn geweest, laat staan onenigheid. Donderdagavond en vrijdagvoormiddag zou er vooral gewerkt zijn aan een zogenaamde SWOT-analyse. Daarmee worden alle risico’s, voordelen, gevaren besproken van een keuze. ‘Zowel voor een “ja” als voor een “nee” vielen argumenten te bedenken. Op het einde is er besloten om te vechten.’

En nu? Omdat de starttekst voornamelijk bestaat uit open en vage principes, zal er nog heel wat water door de Zenne moeten stromen om tot concrete begrotingstabellen te komen – budget is alles en alles is budget. Door de penibele begrotingssituatie dringt de tijd. Tegen Kerstmis zou de regering-De Wever een akkoord op zak moeten hebben. ‘Maar ik heb nooit gezegd van welk jaar, hè’, grapte De Wever donderdag.

‘De film van Paul Jambers over Bart De Wever of Gladiator 2? De keuze lijkt snel gemaakt’

Partner Content