Crisis in Gent: ‘Dit is geen cordon rond de N-VA’

Bij Vooruit in De Centrale in Gent op zondag. ‘De uitbundige sfeer is toch wat ingetoomd.’ © BELGA
Tex Van berlaer
Tex Van berlaer Journalist Knack

Volgens Katrien Neyt van de socialistische vakbond ABVV zijn de onderhandelingen tussen Voor Gent en Groen gedoemd om te lukken. ‘Na twee weken komt het initiatief bij de N-VA, en die zal Voor Gent opnieuw willen verleiden.’

‘Er zijn diepe wonden, en we moeten tijd nemen en empathie tonen om die te laten helen.’ En toch begint de klok te tikken voor Groen-kopstuk Hafsa El-Bazioui. De Gentse groenen krijgen nu twee weken het initiatief om een nieuw bestuursakkoord te onderhandelen met Voor Gent, het kartel tussen Vooruit en Gent.

Dat is het gevolg van het echec bij Vooruit Gent op zondagavond. De socialisten hadden 75 procent nodig van de 350 aanwezige leden in zaal De Centrale om de samenwerking tussen Voor Gent en de N-VA van Anneleen Van Bossuyt goed te keuren. Kopstukken Joris Vandenbroucke en Astrid De Buycker werden wandelen gestuurd door 56 procent van de leden. De twee politici trekken zich terug uit de onderhandelingen, Vandenbroucke neemt ook ontslag als politiek voorzitter van Vooruit Gent.

Onder de aanwezigen bevonden zich ook leden van de socialistische vakbond ABVV. Zij hadden het devies gekregen ‘om goed na te denken’ vooraleer ze een bestuur met de N-VA zouden bekrachtigen. Dat was toch de boodschap van gewestelijk secretaris Katrien Neyt, die zelf buiten de deur van De Centrale stond – als lid van Vooruit Lievegem mocht ze de zaal niet in. ‘De Gentenaar heeft zich gemoeid, en die actie heeft haar vruchten afgeworpen’, zegt ze.

Juichte u toen de uitslag van de stemming bekend werd?

Katrien Neyt: Toch wel. Maar tegelijk zag ik mensen van Vooruit buitenkomen voor wie de stemming zwaar was aangekomen. Hen valt niet veel te verwijten, ze hebben hun best gedaan. Uit respect voor die mensen is de uitbundige sfeer wat ingetoomd.

Groen zegt niet geïnteresseerd te zijn in een coalitie met de N-VA. Dan kan het mathematisch niet anders dan met Voor Gent.

Neyt: Ja. De dagenlange protesten aan het stadhuis en de manifestatie van enkele duizenden mensen op zondag tonen aan dat Gent voor een overwegend links bestuur is. Ik kan me niet voorstellen dat men daar nu niet in slaagt. Na twee weken komt het initiatief anders bij de N-VA, en die zal Voor Gent opnieuw willen verleiden. Maar dan komen er opnieuw protesten, wellicht heviger dan degene die we hebben gezien.

De sfeer tussen Voor Gent en Groen was nochtans dramatisch. El-Bazioui beschuldigde socialisten en liberalen van ‘schijnonderhandelingen’, wat door Vandenbroucke werd beantwoord met ‘leugens’.

Neyt: De onderhandelingen moeten slagen. Het is belangrijk om te beseffen dat de inhoud van het akkoord niet is afgeschoten.

‘Het heeft wellicht weinig zin om de onderhandelingen met krek dezelfde mensen te doen.’

Ik wil er geen namen op plakken, maar tussen de onderhandelaars was er weinig vertrouwen. Het heeft wellicht weinig zin om het met krek dezelfde mensen te doen. Groen, Vooruit en Open VLD denken dus het best goed na over wie ze naar de onderhandelingstafel sturen.

Het blijft een bevreemdende vaststelling: terwijl het cordon sanitaire rond het Vlaams Belang aan diggelen ligt in Ranst, wordt er in Gent een nieuw cordon opgetrokken, ditmaal rond de N-VA. En dat terwijl Vooruit en N-VA op zo veel plekken samenwerkt: van de Vlaamse regering over Zelzate tot Antwerpen.

Neyt: Dit is geen nieuw cordon sanitaire, tot nader order is de N-VA een partij die de democratie respecteert. Maar mensen hebben het recht om op straat komen. Men is hier sociaal geschoold. Gentenaars weten wat het verschil is tussen links en rechts bestuur – eigenlijk is het een groot mankement dat de rest van het land dat niet meer lijkt te weten. De N-VA is nu eenmaal een partij die voorstellen doet die het middenveld – en dus de sociale democratie – niet ten goede komen. En dan blijft het niet beperkt tot subsidies willen afnemen.

‘De N-VA is nu eenmaal een partij die voorstellen doet die het middenveld niet ten goede komen.’

Wat nog?

Neyt: Kijk naar de supernota die op federaal niveau werd neergelegd door formateur Bart De Wever (N-VA). Daarin staat het voorstel om vakbonden rechtspersoonlijkheid te geven. De nota zou ook collectieve arbeidsovereenkomsten (cao’s) doen ontploffen. In de Vlaamse regering is Zuhal Demir (N-VA) nog maar pas minister van Werk of ze zet de sociale partners, dus ook de vakbonden, uit de raad van bestuur van de VDAB. De werkgevers liggen daar niet wakker van, wij wel.

Terug naar Gent. Vooruit kon uitpakken met een naar eigen zeggen sociaal akkoord, én het had zicht op vier schepenposten, waaronder die van Mobiliteit en Wonen. Hoe groot is de kans dat er een beter akkoord uit de bus komt met Groen?

Neyt: Met alle respect, maar als je de N-VA de schepenen voor Economie, Werk, Personeelszaken en Haven geeft, dan weet ik als vakbond één ding zeker: daar komt geen links beleid. En nog los van het akkoord weten we dat er besparingen zullen komen. Een bestuur dat overwegend uit rechtse krachten bestaat, zal fundamenteel anders besparen dan een links bestuur.

Partner Content