Een cordon sanitaire rondom PVDA/PTB? ‘Dat is wensdenken’

Raoul Hedebouw, voorzitter van PVDA/PTB. © Belga
Han Renard

De PVDA/PTB wil in Brussel en Wallonië inbreken in een aantal gemeentebesturen.

De resultaten van gemeenteraadsverkiezingen gaven voor de PTB in Brussel en Wallonië een gemengd beeld. De partij heeft meer lokale verkozenen dan in 2019, vooral dankzij Brussel, maar de grote doorbraak kwam er niet. Aangezien 9 juni voor de PTB in Wallonië ook geen hoogvlieger was, rijst stilaan de vraag of de partij daar haar plafond heeft bereikt. ‘De partijstrategie van de PTB stoelt op fanatiek oppositievoeren en de miljonairstaks. Maar dat volstaat niet langer,’ zegt David Coppi, politiek journalist bij Le Soir.

Daarom lijkt het de PTB ditmaal, in tegenstelling tot in 2019, menens om in te breken in een aantal Waalse of Brusselse gemeentebesturen. Op dit moment wordt er onderhandeld met de PS in Molenbeek en met de PS en Ecolo in Vorst.

Ook in het Luikse Herstal overweegt PS-boegbeeld Fréderic Daerden, die op 13 oktober zijn absolute meerderheid verspeelde, om de communisten in zijn bestuur op te nemen. Mislukken al die gesprekken, dan wenkt voor de PTB opnieuw jarenlange oppositie op alle beleidsniveaus. Met dit grote verschil dat Raoul Hedebouw en kameraden aan Franstalige kant regionaal en hoogstwaarschijnlijk ook federaal de PS naast zich zullen moeten dulden. En PS-voorzitter Paul Magnette is vastbesloten hét gezicht te worden van de linkse oppositie tegen de toekomstige Arizona-regering.

De vraag rijst of de PTB in Wallonië haar plafond heeft bereikt.

Maar is er ook bij de PS, waar kopstukken tot voor kort de PTB als ‘ongeschikt voor het beheer van de publieke zaak’ bestempelden, in de kern sprake van een gewijzigde houding tegenover besturen met de PTB? Of is dit gewoon een zaak van lokale politici die vechten voor hun politieke lijfsbehoud? ‘PS-voorzitter Magnette staat huiverachtig tegenover linkse frontvorming zoals in Frankrijk. Dat is niet veranderd. Maar als een lokale afdeling, met instemming van de PS-voorzitter, het alsnog op een akkoord gooit met de PTB, dan is die verandering natuurlijk wel een feit’, vervolgt David Coppi.

De MR, die bijvoorbeeld in Vorst in kartel met DéFi de meeste zetels behaalde, is woest dat PS en Ecolo het doen voorkomen alsof de keuze tussen MR en PTB er eentje tussen gelijkwaardige alternatieven is. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez wil, naar analogie met extreemrechts, ook een cordon sanitaire rondom extreemlinks. ‘Maar dat is wensdenken. Zo’n cordon bestaat gewoon niet, niet in Franstalig België en zelfs niet in Vlaanderen,’ zegt Coppi. Bouchez donderde ook dat een deal met de PTB voor de PS zware gevolgen zou hebben. ‘Ook dat lijkt me eerder borstklopperij voor de bühne. Tenzij de Waalse regering straks natuurlijk probeert om Herstal financieel droog te leggen.’

Een miljonairstaks, pensioen weer op 65 en weg met de loonwet: dit is het kiesprogramma van PVDA-PTB

Partner Content