Conner Rousseau: ‘We blijven geloven in deze regering, zolang ze akkoorden kan blijven maken’
Vooruit behoudt zijn geloof in de federale Vivaldicoalitie, ’toch zolang ze akkoorden kan blijven maken’. Dat heeft de voorzitter van de Vlaamse socialisten, Conner Rousseau, zondag gezegd bij VTM NIEUWS.
Conner Rousseau herhaalde dat er een akkoord over een fiscale hervorming moet worden gesloten, maar dat het ‘verstandiger’ is een akkoord te vinden over een kleiner pakket dan de 6 miljard euro die minister van Financiën Vincent Van Peteghem op tafel heeft gelegd.
Dit weekend wordt verder onderhandeld over een fiscale hervorming, met zondag in de eerste plaats bilaterale overlegrondes, maar MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez heeft al laten verstaan dat er wat hem betreft geen verhoging van de effectentaks komt.
‘Het is niet altijd makkelijk samenwerken met de MR, ik heb dat al vaker gezegd’, verklaarde Vooruit-voorzitter Rousseau zondag. ‘Maar ook nu moet het lukken. We blijven geloven in deze regering, toch zolang ze akkoorden kan blijven maken.’
Dus er moet een akkoord over een fiscale hervorming komen? ‘Waar zijn ze anders al die maanden mee bezig geweest?’, aldus Rousseau.
De Vooruit-voorzitter zei opnieuw dat een breed akkoord over een hervorming van 6 miljard euro niet realistisch is. Het voorstel van minister van Financiën Vincent Van Peteghem om werkenden minstens 835 euro netto per jaar te doen overhouden, vindt Rousseau gevaarlijk. ‘Als je dat niet kunt waarmaken, doet dat het geloof in de politiek geen deugd.’
Eerder deze week opperde hij een akkoord over een pakket van 2 miljard euro. Dat de federale regering nog wel degelijk kan beslissen, staaft Rousseau met het akkoord over het verbod op ereloonsupplementen bij scans tijdens de werkuren of in dringende gevallen, op voorstel van Vooruit-minister Frank Vandenbroucke. ‘Zolang we dingen kunnen doen die goed zijn voor de gezondheid en voor de koopkracht van de mensen, zullen wij deze regering blijven steunen. Maar als er een punt komt dat deze regering niets meer gedaan krijgt, dan moet je naar de kiezer stappen’, aldus Rousseau.
Diep wilde hij op dat laatste punt evenwel niet ingaan. ‘Vervroegde verkiezingen zijn niet goed voor de mensen. Ze gaan ook niet graag stemmen’, zei Rousseau. ‘Laat ons er maar eerst voor zorgen dat er akkoorden komen.’