Charles Michel trekt zich terug als Europees MR-lijsttrekker: ‘Ik onderschatte negatieve reacties’

Charles Michel. © Belga

Charles Michel trekt zich terug als Europees lijsttrekker voor MR en doet dan toch zijn mandaat als voorzitter van de Europese Raad uit. Dat heeft hij vrijdagavond aan Belga laten weten.

Michel verraste begin januari vriend en vijand toen hij aankondigde zich kandidaat te stellen voor het Europees Parlement en indien verkozen ook zijn zetel op te zullen nemen. Dat betekende dat hij in juli zou moeten opstappen als voorzitter van de Europese Raad. Die functie mag namelijk niet gecombineerd worden met die van Europarlementariër.

Maar op die beslissing komt Michel nu terug, zegt hij vrijdag. Hij heeft naar eigen zeggen ‘de ampleur en de radicaliteit van bepaalde negatieve reacties’ onderschat. Hij wil ook niet dat de ‘controverse’ schade toebrengt aan de Europese Raad en het Europees project, zegt hij.

De ‘kwetsende opmerkingen’ over zijn beslissing lijken het steeds meer te halen van alle feitelijke en objectieve argumenten, aldus Michel. Het doet hem vragen stellen bij de richting die de democratie uitgaat en bij zijn persoonlijk engagement. ‘Om die redenen, en om de sereniteit te bewaren bij het vervullen van mijn huidige missie, zal ik geen kandidaat zijn bij de Europese verkiezingen’, concludeert Michel. Hij zal dan zijn mandaat uitdoen. Eind november loopt dat af. ‘Daarna zal ik de tijd nemen om na te denken over mijn toekomstig engagement’, besluit de Belgische oud-premier.

‘Echte teleurstelling’

De beslissing van Michel betekent dat de MR op zoek moet naar een nieuwe Europese lijsttrekker.

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez reageert met ‘het grootste respect’ en ‘echte teleurstelling’ op de beslissing van Michel. Een opvolger zal op het ‘gepaste moment’ worden voorgesteld, zo meldt Bouchez vrijdagavond op X. ‘Een duo voor de Europese lijst zal op het gepaste moment worden voorgesteld’, aldus de MR-voorzitter.

Partner Content