CD&V legt domeinverbod voor 14-jarige amokmakers op onderhandelingstafel
Jongeren die overlast veroorzaken in recreatiedomeinen moeten een administratieve geldboete, een nationaal domeinverbod en zelfs een perimeterverbod opgelegd kunnen krijgen, vindt de CD&V.
In tegenstelling tot vorige zomers, bleef het de afgelopen zomermaanden relatief rustig in de recreatiedomeinen zoals de Blaarmeersen in Gent of De Ster in Sint-Niklaas. Dat weerhoudt de CD&V er niet van om een nationaal domeinverbod voor amokmakers op tafel te leggen. In de eerste plaats doet ze dat binnen de schoot van de federale onderhandelingen van de N-VA, Vooruit, de CD&V, de MR en Les Engagés, maar parallel dient de CD&V-Kamerfractie een wetsvoorstel in het parlement in.
In een notendop: analoog aan de Voetbalwet, die hooliganisme moet tegengaan, wil de partij het mogelijk maken om een administratieve geldboete of een nationaal domeinverbod in te roepen. Ook een perimeterverbod moet kunnen. De maximale perimeter wordt vastgelegd op een straal van één kilometer vanaf de omsluiting van het recreatiedomein. De duur van zowel het domein- als het perimeterverbod gaat van drie maanden tot tien jaar, aldus de tekst.
In vergelijking met haar eerste wetsvoorstel van 2022, hebben de christendemocraten de leeftijdsgrens aangescherpt. ‘De problemen die zich gedurende de laatste jaren rond recreatiedomeinen hebben afgespeeld, hebben aangetoond dat minderjarigen vaak betrokken zijn bij die feiten’, staat er. Daarom gelden de maatregelen al voor minderjarigen vanaf 14 jaar omdat ‘men ervan mag uitgaan dat zij voldoende verantwoordelijkheidszin en voldoende onderscheidingsvermogen bezitten om de gevolgen van hun handelingen op zich te nemen’.
CD&V-Kamerlid Franky Demon stipt aan dat het enkel om de ergste gevallen gaat. ‘Dit voorstel is niet gemaakt voor jongeren die een keertje over de omheining klimmen of een balletje wegtrappen’, zegt hij. ‘Dit gaat over zware baldadigheden, zaken die we dit jaar gelukkig bijna niet hebben gezien.’
Van Oost-Vlaanderen tot Limburg
De voorbije jaren stuurde minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) verschillende omzendbrieven rond om de problematiek tegen te gaan, zij het binnen het bestaande wettelijk kader. Verlinden wees onder meer op de mogelijke rol van private bewakingsagenten.
Om overlast aan te pakken, riepen meerdere recreatiedomeinen de verplichte reservering in het leven. In Gent werd er een permanent hek geplaatst rond de strand- en zwemzone van de Blaarmeersen. Ook plaatsverboden, zij het beperkt in tijd en ruimte, zijn mogelijk. ‘Maar via dit voorstel zou iemand die een domeinverbod krijgt in Oost-Vlaanderen ook geweerd worden in domeinen in Limburg’, zegt Demon. ‘Net zoals een geweerde fan van Club Brugge ook niet welkom is bij Anderlecht.’
Het is niet de eerste keer dat de CD&V het voorstel indient in de Kamer. Tijdens de Vivaldi-regeerperiode strandde het op een njet van de PS en de groenen. Een eerder voorstel dat vorig jaar werd ingediend door de CD&V leidde tot kritiek van het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). In een advies noemde het FIRM het hele voorstel om met administratieve verboden te werken ‘problematisch vanuit rechtsstatelijk oogpunt’. Wat betreft de bepalingen rond minderjarigen geldt dat eens te meer, stelt het FIRM. ‘Een dergelijk verbod zou enkel gerechtelijk, door een jeugdrechter, en niet bestuursrechtelijk mogen opgelegd worden’, aldus een advies.
Verkiezingen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier