Carl Devos laat Georges-Louis Bouchez openingscollege verzorgen: ‘Zónder academisch kwartiertje’

Georges-Louis Bouchez (MR) © Getty Images
Tex Van berlaer
Tex Van berlaer Journalist Knack

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez mag het jaarlijkse openingscollege politicologie aan de UGent verzorgen. ‘Eigenlijk kennen wij centrumrechts in Wallonië niet’, zegt Carl Devos.

Hoog bezoek op de Gentse universiteit. Op dinsdag 8 oktober zal Georges-Louis Bouchez (MR) het openingscollege politicologie van Carl Devos in goede banen leiden. De gastles, die live wordt uitgezonden door de VRT, is een vaste traditie geworden. Doorgaans nodigt de politoloog de relevantste politici van het moment uit.

Waarom viel de keuze op ‘GLB’, professor?

Carl Devos: Enerzijds de context. Tegen 8 oktober verwacht ik geen federale regering, en ook de Vlaamse regering lijkt niet tijdig te landen. In normale omstandigheden had ik waarschijnlijk de nieuwe premier of minister-president uitgenodigd.

En bovendien valt 8 oktober in de week van de gemeenteraadsverkiezingen, die op 13 oktober plaatsvinden.

Devos: Precies, en daarom wilde ik niet één Vlaamse partijvoorzitter uitnodigen, om zo geen enkele partij te bevoordelen. De partij van meneer Bouchez doet niet mee in Vlaanderen. Maar los van de context zijn er natuurlijk inhoudelijke redenen voor de uitnodiging.

Vertel.

Devos: Bouchez was een relevante factor binnen Vivaldi. Hij heeft gewogen op die regering, zowel bij beslissingen als niet-beslissingen. Uit alles blijkt dat hij de ambitie koestert om opnieuw zwaar te wegen in de volgende regering, hetzij als partijvoorzitter, hetzij als vicepremier.

Nodigt u hem ook uit vanwege zijn resultaat op 9 juni? In het Waals Parlement haalde de MR 30 procent.

Devos: Zowel binnen als buiten zijn partij is zijn gewicht toegenomen na 9 juni. Binnen de MR is hij de absolute patron. Kijk maar hoe hij niet Didier Reynders, maar Hadja Lahbib benoemde als Europees Commissaris. 9 juni heeft geleid tot een soort goedkeuring van zijn stijl: what you see is what you get. Vergelijk het met Conner Rousseau (Vooruit), die zijn politieke lot in de handen van de kiezers legde. Wel, net als Rousseau is ook Bouchez geplebisciteerd: witgewassen door de kiezer.

Wat verwacht u van Bouchez in Gent?

Devos: Hij vult zijn tijd – een uur, of zelfs meer – in hoe hij wil, maar hij krijgt de kans om zijn ideologische fundamenten uit te leggen. Ik heb gemerkt dat er in Vlaanderen – ook bij mij – een bepaalde visie over de man bestaat die gebaseerd is op een soort typecasting. In het openingscollege krijgt hij de tijd om de televisiequotes te overstijgen.

Afgelopen week zorgde hij in Franstalig België nog voor ophef door begrip te tonen voor de beslissing van Hongaars premier Viktor Orbán om illegale migranten op de bus naar Brussel te zetten.

Devos: Wij dachten heel lang dat rechts niet bestond in Wallonië, maar Bouchez heeft een stroming aangeboord die er altijd al is geweest. We wisten immers uit waardenonderzoek dat Vlamingen en Franstaligen veel minder verschillen dan de partijpolitiek doet uitschijnen. Maar centrumrechts in Wallonië: we kennen het eigenlijk nog steeds niet.

Het openingscollege zal in het Frans verlopen?

Devos: Klopt. Ik heb hem al gezegd dat het niveau van het Frans bij onze studenten niet altijd heel sterk is. Hij zal er dus rekening mee moeten houden.

Heeft Bouchez recht op een academisch kwartiertje? U weet dat hij vaak te laat aankomt.

Devos: In mijn lessen is er geen academisch kwartiertje, mijn studenten weten dat ze op tijd moeten komen (lacht).

Partner Content