Bouchez in Bergen: ‘Weg met marginalen, drugsverslaafden en bedelaars’

© Belga
Han Renard

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez wil het succesnummer van de federale en regionale verkiezingen in oktober nog eens overdoen in zijn thuisstad Bergen.

MR-voorzitter Bouchez heeft een stevig verkiezingsprogramma voor zijn thuisstad Bergen, waar hij na de gemeenteraadsverkiezingen dolgraag burgemeester wil worden. Weg met de ‘baraki’ (wat zoveel betekent als ‘marginalen’), de drugsverslaafden en de bedelaars, overal politiecamera’s, een avondklok, een alcoholverbod in de publieke ruimte en de mogelijkheid om onruststokers de toegang tot de stad te ontzeggen. Sommige van Bouchezs veiligheidsvoorstellen bestaan al (het alcoholverbod), andere zijn ongrondwettelijk (het toegangsverbod), analyseerden specialisten in Franstalige kranten.

Nu is de kans dat Bouchez in oktober de socialisten in Bergen van de macht verdrijft niet zo heel groot. De PS, die samen met Ecolo Bergen bestuurt, is er vooralsnog dubbel zo sterk als de MR. Aan de andere kant had geen enkele peiling of waarnemer de blauwe aardverschuiving van 9 juni in Wallonië voorspeld. Dus probeert Bouchez met een soortgelijke, hard-rechtse confrontatiecampagne tegen links dat succesnummer over te doen. ‘Maar het wordt lastig om groter te worden dan de PS in Bergen’, zegt Jean Faniel, directeur van het onderzoekscentrum CRISP. ‘En zeker ook om Bergen te besturen zonder de PS – wat hij in Wallonië wel voor elkaar kreeg.’

Bijna niemand gelooft dat JulieTaton ook echt in de 50 vierkante meter grote studio van haar voorzitter woont.

Inmiddels heeft Bouchez ook de verhuizing geregeld van de populaire ex-Miss België en radiopresentatrice Julie Taton naar zijn thuisbasis. Taton woont met haar gezin in een villa in Waals-Brabant maar zou nu haar hoofdverblijf hebben in Bergen, waar ze de studio, of ‘het kot’, van GLB huurt. Volgens de lokale politie was dit kot echter niet Tatons echte woonplaats vóór 1 augustus – de PS in Bergen spreekt zelfs van domiciliefraude -, de deadline om wettelijk te kunnen deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Bergen. De komst van Taton, die geen banden heeft met Bergen en van wie haast niemand gelooft dat ze ook echt in de 50 vierkante meter grote studio van haar voorzitter woont, doet sommigen de wenkbrauwen fronsen. Maar Taton behaalde op 9 juni in Henegouwen wel een uitstekende persoonlijke score.

‘Bouchez haalt op zijn kenmerkende manier alles uit de kast om de PS in Bergen van de macht te verjagen’, zegt Faniel. ‘Het blijft natuurlijk een gok. Bouchez speelt, opnieuw, alles of niets. Als de MR grootste wordt, kan niemand hem van het burgemeesterschap weghouden. Maar als hij niet of net niet de grootste wordt, kan hij met lege handen achterblijven.’ De relatie tussen titelvoerend burgemeester Nicolas Martin (PS) en Bouchez is zo verzuurd dat lokale waarnemers moeilijk inzien hoe die twee ooit samen kunnen besturen.

Partner Content