Bijgedachte | Politiek

Bericht aan de niet-stemmer: ‘U verliest de komende zes jaar het recht om te zeuren’

36,4 procent van de Vlaamse stemgerechtigden kwam niet opdagen voor de verkiezingen. © BELGA
Jeroen Zuallaert

Bent u van plan om te zeuren over loszittende stoeptegels? Knack-redacteur Jeroen Zuallaert wil voortaan documenten zien.

Geachte niet-stemmer,

U hebt het de voorbije 24 uur waarschijnlijk mogen horen. U hebt onze democratie op haar grondvesten doen daveren.

Volgens voormalig voorzitter van de PVDA Peter Mertens bent u ‘buiten de democratie geduwd’ (want anders had u vast op zijn partij gestemd). Vooruit-voorzitter Conner Rousseau vermoedt dat u ‘kwetsbaar’ bent. CD&V-voorzitter Sammy Mahdi vond het ‘toch wel jammer’ dat u niet bent gaan stemmen. Als het van N-VA-voorzitter Bart De Wever afhangt, mag u voor de federale en Vlaamse verkiezingen óók thuisblijven.

Ik wil u echter danken, geachte niet-stemmer. U hebt mijn persoonlijke leven mogelijk een enorme dienst bewezen.

Op zich bedroeft het me uiteraard dat zo veel medeburgers boos, gefrustreerd of onverschillig zijn over het feest van de democratie. Ik ben zelf een ware feestneus tijdens onze democratische hoogdagen. Ik ga bij wijze van feestelijke toets al jaren in kostuum stemmen. Ik ben dol op verkiezingsavond. Mijn hart maakt een sprongetje wanneer ik via onze vaderlandse omroep verneem onder welke schuilnaam de Open VLD van Smeerebbe-Vloerzegem zich deze keer heeft vermomd. De burgemeester van Ninove die een boterham met gehakt weghapt! Coalitiegesprekken in Ichtegem! Een voorakkoord in Bekkevoort!

Maar goed, u denkt daar kennelijk anders over. Dat is uiteraard uw goed recht. Maar er zijn gevolgen.

Van lage opkomst tot eerste Vlaams Belang-sjerp: 9 blikvangers van de lokale verkiezingen van 13 oktober

Bent u een familielid, vriend, vage kennis of gewoon een landgenoot die tegen mij over een lokale aangelegenheid wil zeuren? Dan wil ik documenten zien. Enkel op vertoon van een correct afgestempelde kiesbrief krijgt u nog mijn aandacht.

Wilt u mij onderhouden over het plaatselijke circulatieplan? Dan vraag ik voortaan een afgestempelde kiesbrief. Parkeertarieven: afgestempelde kiesbrief. Losliggende straattegels, zwerfvuil, te weinig fietspaden, te veel drugs in uw buurt, te weinig drugs in uw buurt: afgestempelde kiesbrief.

Het principe is redelijk duidelijk: voor niets gaat de zon op. Wie niet stemt, verliest voor de komende zes jaar het recht om te zeuren over lokale aangelegenheden. Enkel vrienden, familieleden en kennissen die de moeite doen om hun stem uit te brengen, krijgen mijn aandacht. Stemt u op een partij die in de oppositie verzeilt? Dan heb ik recht op uw gezeur. Hebt u gestemd op een partij die beloofd heeft om de straat vol wadi’s te leggen en bent u nu boos dat uw straat vol wadi’s ligt? Ik ben uw luisterend oor. Hebt u blanco of ongeldig gestemd: ik ben er voor u.

Maar wie niet gaat stemmen, verliest bij dezen het goddelijk recht om tegen mij te zeuren over de staat van het plaatselijke politieke bestel. Mijn eis is duidelijk: een correct afgestempelde kiesbrief, corresponderende met het beleidsniveau waarover u wilt klagen. Geen documenten, geen aandacht.

‘Onze democratie is geen experiment: tijd om de gevolgen van afschaffen stemplicht onder ogen te zien’

Als de 37 procent Vlamingen die niet zijn gaan stemmen zich een beetje evenredig over de families wil verspreiden, worden we er allemaal beter van. Ervan uitgaande dat ik op het doorsnee familiefeest minstens vijf keer tien minuten lang geïnterpelleerd wordt door een nonkel, aangespoelde nicht of grootoom betekent dit een niet te onderschatten tijdswinst. Zelfs als die vijf querulanten hun burgerplicht hebben vervuld, bestaat de kans dat meerderen onder hen de gevraagde documentatie niet bij zich hebben. En zoals gezegd: geen documenten, geen luisterend oor. We moeten streng zijn.

Die herwonnen tijd zal me helpen om weer in contact te treden met de onderwerpen die echt moeten worden besproken op een familiefeest: het rapport van ons Shakira, de verbouwing van tante Agnes, de prostaat van nonkel Michel (als hij er niet bij is), het kunstgebit van de bomma.

Het is maar de vraag hoelang het duurt. Na nauwelijks één verkiezing zonder opkomstplicht wil de huidige Vlaamse regering al ‘evalueren’. Ik zou echter voorstellen om het nog even de tijd te geven.

Wie weet komen onze medeburgers over zes jaar tot inzicht. Wie weet stoppen wij met panikeren over de afschaffing van een regel die in de meeste buurlanden al decennia geleden verdween. Wie weet voeren we binnenkort het cijnskiesrecht opnieuw in. Wie weet ga ik het gezeur zo hard missen dat ik mijn strenge eisen toch zal versoepelen.

Ik wens u de komende zes jaar veel sterkte.

PS voor belangstellende ooms: migratie en integratie zijn respectievelijk federale en Vlaamse materies, waarvoor nog steeds opkomstplicht geldt. Daardoor vervalt de documentatieplicht.

Afschaffing van de opkomstplicht: ‘Het maakt echt geen groot verschil voor PVDA of Vlaams Belang’

Partner Content