België wil dit jaar al F-16’s leveren aan Oekraïne

Premier De Croo en minister van Defensie Dedonder. © Belga

België wil nog dit jaar de eerste F-16’s leveren aan Oekraïne. De regering maakt ook ruim 200 miljoen euro vrij om mee te stappen in een Duits initiatief om luchtafweer aan Oekraïne te leveren.

Dat hebben premier Alexander De Croo en minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) vrijdag aangekondigd op een persconferentie, nadat het kernkabinet zich eerder op de dag over de situatie in Oekraïne had gebogen.

Het kernkabinet heeft zich vrijdagmorgen over de situatie in Oekraïne gebogen. ‘Die is bijzonder moeilijk’, aldus premier De Croo. Door een tekort aan luchtafweer hebben de Oekraïners het moeilijk om hun luchtruim te beschermen tegen Russisch geschut, terwijl de Russen momenteel in het voordeel lijken aan het oostelijke front. ‘Er is een enorme nood aan bewapening. Men heeft van Oekraïense zijde één vraag en dat is elke mogelijke capaciteit van luchtafweer om ervoor te zorgen dat de Russische drones en raketten de bevolking niet meer zouden raken. 97 procent van de aanvallen gebeurt op burgerdoelen’, zei De Croo.

Vrijdag beslisten de topministers van de federale regering dat op termijn alle Belgische F-16’s aan Oekraïne worden geleverd. Aan de generale staf wordt gevraagd om nog dit jaar op een eerste levering te mikken. Dat zal ook afhangen van onze eigen operationele objectieven, zei de premier. De leveringen in de komende jaren hangen dan weer af van de komst van de F-35-gevechtsvliegtuigen, die de F-16’s vervangen.

F-16’s vervroegd geleverd

Bij het bezoek van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky aan België in oktober vorig jaar, had premier De Croo nog aangekondigd dat ons land vanaf 2025 F-16-gevechtsvliegtuigen zou kunnen leveren. Het zou wel aan de volgende regering zijn om daarover definitief te beslissen. Minister Dedonder merkte vrijdag op dat de regering, met het einde van de legislatuur in zicht, dergelijke belangrijke beslissingen niet wil laten liggen voor de regering in lopende zaken. ‘We nemen ze vandaag in het belang van de verdediging van Oekraïne en het Oekraïense volk’, zei Dedonder. Ons land zet ook door met de opleiding van Oekraïense piloten in Denemarken én van technici voor het onderhoud en de ondersteuning van de F-16-vloot. Ook zal Defensie uit eigen stocks munitie leveren om de Oekraïense F-16-piloten toe te laten close air support te bieden aan de grondtroepen.

Daarnaast wordt, ook uit eigen stocks, bijkomend geschut geleverd voor luchtverdedigingssystemen om de burgerbevolking en kritieke infrastructuren te kunnen beschermen.

Tot slot gaat 205 miljoen euro naar de aankoop van luchtafweer, en dat in het kader van een Duits initiatief. Premier De Croo herhaalde dat met die investering geen Belgisch belastinggeld gemoeid is. De middelen zijn afkomstig van de belastingen op Russische tegoeden die in ons land bevroren zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content