Asielaanvragen pieken in september: 3.128 is het hoogste aantal dit jaar

Aan het opvang- en registratiecentrum van Fedasil ('Het Klein Kasteeltje') te Brussel op 17 juni 2022. © NOE ZIMMER/BELGA MAG/AFP via Getty Images

In september heeft ons land 3.128 eerste asielaanvragen ontvangen. Dat is het hoogste maandelijkse aantal dit jaar. De twee grootste groepen zijn Syriërs en Palestijnen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS).

In september hebben 518 Syriërs voor het eerst asiel aangevraagd in ons land. Op de tweede plaats prijken de Palestijnen met 456 aanvragen. Turkse asielzoekers (264) vervolledigen de top drie. Daarna komen personen uit Eritrea (257) en Afghanistan (187). In totaal gaat het om 3.128 eerste asielaanvragen in september. In augustus waren dat er nog 2.810. Het gaat in één maand om een stijging met 11,3 procent. In september 2023 waren het er nog 2.756, in vergelijking met een jaar geleden gaat het vandaag dus om een stijging met 13,5 procent. 

Eritrea kent volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch één van de meest repressieve regimes ter wereld. In Syrië woedt al sinds 2011 een burgeroorlog. En sinds de verwoestende oorlog in de Gazastrook, die startte na de terreuraanval van de Palestijnse extremistische organisatie Hamas in Israël op 7 oktober, is het aantal Palestijnse asielzoekers in ons land fors gestegen.

Olivier Brasseur, woordvoerder van het CGVS, spreekt over een seizoenseffect. “Telkens na de zomer krijgen we meer aanvragen”, klinkt het.  Het zijn er dit jaar wel nog altijd minder dan in september 2022,  toen waren het er 3.630. In de grafieken van CGVS is jaarlijks een piek te zien rond september – oktober, om doorgaans vanaf november opnieuw te dalen.

In een reactie vraagt aftredend staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) om het Europees migratiepact versneld uit te voeren. “We kunnen de hoge instroom enkel naar beneden krijgen door Europees samen te werken. Het pact moet versneld worden uitgevoerd om meer controle te krijgen op migratie”, klinkt het.

Na jaren van onderhandelingen sloten de 27 lidstaten en het Europees Parlement dit voorjaar een akkoord over een hervorming van het Europese asiel- en migratiebeleid. Het pact bevat onder meer versterkte controles aan de buitengrenzen en moet de terugkeer van afgewezen asielzoekers vergemakkelijken. Het nieuwe beleid wordt normaal vanaf de zomer van 2026 uitgerold.

  “In België stellen we momenteel een implementatieplan op, dat eind dit jaar klaar moet zijn. In het kader van de onderhandelingen voor de federale regering willen we nagaan welke elementen van het pact we in België al sneller kunnen uitvoeren”, aldus nog de Moor.

Partner Content