Arizona-partijen laten juridische experts los op migratievoorstellen N-VA

Theo Francken (N-VA) in mei. © Getty Images
Tex Van berlaer
Tex Van berlaer Journalist Knack

De migratienota die onderhandelaar Theo Francken (N-VA) op tafel heeft gelegd, is voor de eerste keer volledig besproken. De partijen laten de voorstellen nu juridisch controleren, zo bevestigen verschillende onderhandelaars. ‘Dan verdwijnt er vanzelf wat uit de teksten.’

Er was geen sprake van een crisis, zelfs niet van een crisette. Toch reageerden vooral Vooruit en Les Engagés onthutst toen ze midden juli voor de eerste keer de migratienota van de N-VA onder de neus kregen. Bepaalde voorstellen, zoals de mogelijkheid tot een omstreden opt-out van de Europese migratieregels, gingen hen meteen al te ver.

De N-VA, die met ex-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken de onderhandelingen leidt, ging meteen aan het masseren. Voorlopig met succes.

De overige Arizona-partijen Vooruit, de CD&V, de MR en Les Engagés kregen de kans om hun hart te luchten. Over verschillende vergaderingen werd de migratienota punt per punt besproken. De N-VA moet nu met die opmerkingen aan de slag. Op basis van de input levert de partij van formateur Bart De Wever binnenkort – wellicht kort na het weekje vakantie, dat tot 12 augustus duurt – een nieuwe tekst af. Daarna kunnen de onderhandelaars formeel amendementen beginnen indienen.

Asielstop

Opvallend, de migratienota van Francken – die onderhandelt met zijn ex-cabinetards Evelien Barbieux, Maaike De Vreese en Joren Vermeersch – wordt nu ook onderzocht op de juridische haalbaarheid.

De partijen zullen in eerste instantie hun technische medewerkers en juristen op de tekst loslaten. Wanneer iets als juridisch onhaalbaar wordt bestempeld, zou Francken dat logischerwijs uit zijn nota moeten schrappen. ‘En zo verdwijnt er vanzelf wat uit de teksten’, zegt een onderhandelaar. Een andere onderhandelaar reageert gelaten: ‘Je zou verwachten dat ze deze stap al lang gedaan zouden hebben.’

Het opzet doet denken aan de Nederlandse regeringsonderhandelingen. Ook toen legde onder meer PVV-leider Geert Wilders verregaande voorstellen op tafel, zoals een asielstop en een asielquotum. Migratie-experts stelden meteen vragen bij de juridische haalbaarheid ervan. Uiteindelijk werd de soep minder heet gegeten, maar hoe dan ook belooft de kersverse regering van premier Dick Schoof het ‘strengste asielbeleid ooit’.

Ook de N-VA nam een ‘asielstop’ van 10 jaar, een jaarlijks quotum voor asielzoekers en de wens voor een ‘Australisch’ asielmodel op in haar verkiezingsprogramma. Verder was er sprake van een ‘illegalenregister’ en de invoering van het begrip ‘persona non grata’ voor mensen zonder verblijfsvergunning die niet van het grondgebied verwijderd kunnen worden.

De vraag is wat er gebeurt als een of meerdere Arizona-partijen van oordeel zijn dat de migratievoorstellen wettelijk onmogelijk zijn terwijl de N-VA die wél mogelijk acht. Meerdere partijen blijven ervan overtuigd dat de tekst bol staat van de ‘controversiële’ punten. De tweede helft van augustus zal nog pittige discussies opleveren.

Partner Content