Arizona is het eens over aankoop luchtafweer en extra F-35’s
De partijen van de onderhandelende Arizona-coalitie zijn tot een akkoord gekomen over de aankoop van luchtafweer en extra F-35-gevechtsvliegtuigen. De vraag is of er genoeg budget kan worden vrijgemaakt.
N-VA, Vooruit, CD&V, MR en Les Engagés zijn het eens geworden: ons land zal een luchtafweersysteem aankopen. Dat bevestigen verschillende bronnen bij de onderhandelende Arizona-coalitie.
‘Daar vliegt uw pensioen’
Ook hebben de onderhandelaars geen principiële problemen bij de aanschaf van extra F-35-gevechtsvliegtuigen. Dat staat in de defensienota van de gespecialiseerde werkgroep, die ook spreekt over investeringen in kleinere transportvliegtuigen, de bewapening en uitbreiding van de dronevloot en een derde fregat. De voorstellen werden op tafel gelegd door de N-VA, die met Theo Francken de hoofdonderhandelaar levert.
Ook Vooruit gaat akkoord met de aankoop van extra gevechtsvliegtuigen, en dat is een opsteker voor de N-VA. Tijdens de regering-Michel verzetten de socialisten zich nog hevig tegen de beslissing van de toenmalige defensieminister Steven Vandeput (N-VA) om de F-16’s in te ruilen voor F-35’s. Met de slogan ‘Daar vliegt uw pensioen’ werd de hoge kostprijs geviseerd. De 34 vliegtuigen van de Amerikaanse fabrikant Lockheed Martin kostten zo’n 4 miljard euro.
‘Ja, laten we luchtafweer en extra vliegtuigen kopen, maar alleen als dat kan met het afgesproken budget.’
Een onderhandelaar
Tussen haakjes
De duim omhoog voor luchtafweer is goed nieuws voor Bart De Wever. De N-VA-voorzitter en burgemeester van Antwerpen vroeg onlangs nog betere bescherming voor de Antwerpse haven. ‘Ik hoop dat de oorlog in Oekraïne zo snel mogelijk eindigt, maar ik denk dat we ons weerbaar moeten opstellen’, zei hij. Militaire experts en de legertop ondersteunen dat verzoek. In de nota staat wel niets over de precieze locatie voor het toekomstige luchtafweersysteem.
Maar het valt nog af te wachten of er genoeg geld is. Niet voor niets staan de punten nog tussen haakjes. De centenkwestie wordt binnenkort door de toponderhandelaars beslecht. ‘Er is dus zowel geen als wel een akkoord’, zegt een onderhandelaar. ‘Ja, laten we luchtafweer en extra vliegtuigen kopen, maar enkel als dat kan met het afgesproken budget.’ De kans is reëel dat de legertop zelf mag beslissen waar de prioriteiten voor het bijkomende budget liggen.
De Arizona-partijen tonen de wil om in 2029 1,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp) uit te geven aan Defensie. Tegen 2035 moet dat aandeel stijgen tot 2,5 procent. Dat is een pak meer geld dan vandaag, maar de noden zijn hoog bij Defensie. Bovendien moet Arizona elders flink besparen om aan de verwachtingen van de Europese Commissie te voldoen.
2,6 miljard euro
De Nederlandse regering besliste recent om de bestaande luchtafweer te vernieuwen. Het gaat om vier zogenaamde SHORAD-eenheden, die voor verdediging op korte afstand zorgen, en zes MRAD-eenheden voor middellange afstanden. Het prijskaartje bedraagt 2,6 miljard euro. In de Arizona-onderhandelingsnota staat de intentie om in de Benelux een gezamenlijk luchtafweersysteem uit te bouwen.
Het Belgische wapenarsenaal: ‘We hebben stocks voor amper een paar dagen oorlogsvoering’
Verkiezingen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier