Alexander De Croo sprak in naam van formateur De Wever: vijf observaties in de Kamer

Alexander De Croo. © Belga
Tex Van berlaer
Tex Van berlaer Journalist Knack

Het eersteschooldaggevoel valt wat later in de Wetstraat. Officieel opent het parlement op de tweede dinsdag van oktober, maar donderdag vond de eerste plenaire vergadering plaats. Vijf vaststellingen.

1. De uitersten kleuren het halfrond

Door de goede resultaten van het Vlaams Belang en de PVDA/PTB op 9 juni groeiden beide fracties aanzienlijk. Met respectievelijk 20 en 15 Kamerleden vormen ze zelfs de derde en vierde fractie. Tekenend voor het zelfvertrouwen: de grote Raoul Hedebouw-show.

De PVDA-voorzitter stelde in zijn bekende stijl de eerste parlementaire vraag van het politieke jaar. Hij laakte het feit dat formateur Bart De Wever (N-VA) via de regering aan Europa uitstel heeft gevraagd voor het indienen van een begroting, en dit ‘door de huidige politieke situatie in ons land’. Lees: niet alleen door de formatie, die nog bezig is, maar ook door de komende gemeenteraadsverkiezingen.

‘Een drama voor de democratie’, gesticuleerde Hedebouw. Volgens de marxist wordt de pauzeknop ingedrukt tot 14 oktober. Daarna zullen de Arizona-partijen N-VA, Vooruit, CD&V, MR en Les Engagés voortwerken ‘op de antisociale maatregelen uit de supernota’, die gelekt is. Niet toevallig wees hij in het bijzonder met de vinger naar Vooruit en Les Engagés, socio-economisch gezien de meest linkse partijen aan tafel.

Het Vlaams Belang zag zijn kans schoon om twee kersverse Kamerleden naar voren te schuiven. Alexander Van Hoecke en Francesca Van Belleghem stelden vragen over onder meer de opvang van asielzoekers in hotels. Met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht is elke seconde zendtijd meegenomen, in het bijzonder voor een partij die voor het eerst het cordon sanitaire wil slopen.

Theo Francken (N-VA) mag Europese migratie-opt-out vergeten

2. Kalme Kamer

Heel wat zitplaatsen bleven leeg, zelfs die van Jean-Marie Dedecker. Dat hoeft niet te verbazen, want veel Kamerleden zijn bezig met hun lokale campagne. Anderzijds zijn verschillende kopstukken op het Vlaamse niveau betrokken bij de regeringsvorming, die in de goede richting lijkt te gaan.

In elk geval zorgt de regering in lopende zaken ervoor dat de politieke hetzes op een lager pitje blijven. Het is een bevreemdend gezicht om Alexander De Croo (Open VLD) te zien antwoorden op een vraag over formateur Bart De Wever, die Europa aanschreef over het uitstellen van de begroting. De Croo is ontslagnemend premier en tegelijk gedoodverfd toekomstig oppositielid.

Hetzelfde geldt voor de PS-ministers, die stilletjes ook uitkijken om hun duivels te ontbinden vanaf de oppositiebanken. En ook voor ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) is de Kamer slechts een tijdelijk tussenstation. Binnenkort verkast ze naar de Europese Commissie om zich te ontfermen over crisisbeheer en humanitaire hulp.

Een interessant prikje kwam er van nieuwbakken Open VLD-Kamerlid Kjell Vander Elst over de manier waarop Lahbib naar de Europese Commissie werd gestuurd: ‘Tussen de soep en de patatten.’ Daarna kwam voormalig vicepremier Vincent Van Quickenborne (Open VLD) de geloofwaardigheid van Arizonaplannen ter discussie stellen, in het bijzonder de 19 miljard euro terugverdieneffecten uit de supernota. Nota bene tegenover zijn gewezen collega-vicepremier Vincent Van Peteghem (CD&V), die het ambitieniveau van Arizona net in de verf zette.

Hoe dan ook hebben de Arizona-partijen afgesproken om elkaar geen pijn te doen. Wetsvoorstellen indienen mag, maar niet als ze de schatkist geld zouden kosten. Dat wil niet zeggen dat er niets gebeurt. N-VA-Kamerlid Theo Francken zegt een voorstel te zullen indienen om de nationaliteitsverwerving duurder te maken. De CD&V heeft een tekst klaar om het plafond voor politieke Facebookadvertenties op 300.000 euro per jaar te leggen.

Econoom Wim Moesen: ‘De nieuwe supernota van De Wever bevat beter geen tax cut van 3 miljard euro meer’

3. Wat met abortus?

Een potentiële splijtzwam voor de Arizona-meerderheid is de verruiming van de abortustermijn van 12 naar 18 weken. Ook in de vorige bestuursperiode lag het voorstel voor, maar dat werd binnen de Vivaldi-meerderheid geblokkeerd door de CD&V.

In principe zou de thematische commissie volgende week woensdag kunnen stemmen over het voorstel, dat op aandringen van de PS dinsdag ter sprake komt. Ook de marxisten, groenen en liberalen steunen de verruiming.

Maar er zijn genoeg vertragingsmanoeuvres voorhanden om het niet zover te laten komen.

Mocht Arizona inderdaad kunnen landen tegen december – Theo Francken spreekt over een regering onder de kerstboom – dan kan ze een verscheurende stemming wellicht lang genoeg uitstellen. Verscheurend, want de N-VA en de christendemocraten zijn geen voorstander van de verruiming tot 18 weken. Vooruit en MR (eerder) wel.

‘Het dralen met de federale regeringsvorming kost ons geld en dreigt voor chaos te zorgen’

4. De voorzitter is een Vlaams-nationalist

Met Peter De Roover levert de N-VA de Kamervoorzitter. Dat is geen primeur, Siegfried Bracke ging hem voor. Maar, zo luidt de mop, in tegenstelling tot Bracke is De Roover een échte Vlaams-nationalist. En dat blijft opvallend. ‘Onze eerste burger van het land’, onthaalde PVDA-fractieleider Sofie Merckx De Roover met een glimlach.

De Roover lijkt er wel zin in te hebben. Voor de gelegenheid haalde hij er een tekst van Montesquieu bij over de zin en onzin van de wetgeving. Dat deed de Antwerpenaar in zijn beste Frans. De Roover waarschuwde evenwel: ‘De Nederlandstaligen die mij niet begrijpen, verwijs ik door naar het verslag. De Franstaligen die mij niet begrijpen, ook.’

5. De partijvoorzitter is een Kamerlid

De sjerp van Charleroi laat hij links liggen ten voordele van de Kamer. En dus tekende PS-voorzitter Paul Magnette donderdag present, zij het op de achtergrond. Overigens waren alleen Magnette, Hedebouw en Maxime Prévot (Les Engagés) fysiek aanwezig tijdens het vragenuurtje. De andere verkozen partijvoorzitters – Sammy Mahdi (CD&V), Georges-Louis Bouchez (MR) en Bart De Wever – stuurden hun kat.

Ex-premier Elio Di Rupo (PS): ‘Sophie Wilmès zou als premier rust brengen voor het land’

Partner Content