‘Afschaffing van provincies wordt gekoppeld aan verplichte gemeentefusies’

Matthias Diependaele (N-VA) op 9 juli © Belga

Het debat over de gemeentefusies en de afschaffing van de provincies wordt geëvacueerd naar de groep met hoofdonderhandelaars. Het is te groot voor de werkgroep Binnenlandse Aangelegenheden.

N-VA wil de driehonderd Vlaamse gemeenten tot 2030 de kans geven om vrijwillig te fuseren tot gemeenten met minstens 40.000 inwoners. Zo zouden er nog een honderdtal overblijven. Als ze tegen 2030 geen stappen hebben gezet, zou Vlaanderen ingrijpen.

Maar voor CD&V is dat, ook na de vergadering van de werkgroep woensdag, onbespreekbaar. De partij is de leverancier van zowat een derde van de Vlaamse burgemeesters.

Een eventuele versoepeling van het traject of een uitstel van de datum, zet geen zoden aan de dijk. Voor de christendemocraten is dit een breekpunt voor regeringsdeelname.

Onderhandelaars van andere partijen stellen dat overige hervormingen, zoals de afschaffing van de provincies, onlosmakelijk met het dossier van de fusies zijn verbonden. Pas als alle gemeenten groot en krachtig genoeg zijn, kan de rol van de provincie uitdoven, is te horen. Het ene kan dus niet zonder het andere. Dat erkent ook CD&V, maar de partij wil beide projecten van de agenda halen.

Volgens een onderhandelaar hangt er overigens nog een derde dossier vast aan de twee voorgaande: de hervorming van het Gemeentefonds, dat de verdeling van Vlaams geld over de gemeenten regelt. Momenteel gaat er veel meer geld per inwoner naar de grote steden dan naar de kleine gemeenten. Als CD&V dat aangepast wil zien, moeten eerst de fusies en de provincies worden uitgeklaard, stelt een ingewijde.

Partner Content