Politiebonden op ramkoers met ‘respectloze’ Annelies Verlinden (CD&V)

Annelies Verlinden (CD&V) © BELGA
Tex Van berlaer
Tex Van berlaer Journalist Knack

De grote politievakbonden staan – opnieuw – lijnrecht tegenover de federale regering. Twistappel zijn de lonen, die dreigen niet verhoogd te worden voor de lokale verkiezingen. Vakbondsacties zijn niet uit te sluiten.

‘CD&V pakt in haar verkiezingscampagne uit met “respect”, maar het respect voor het politiepersoneel is ver te zoeken.’ Het zit er opnieuw bovenarms op tussen de politie en de federale regering. Aan de basis liggen de onderhandelingen over de lonen van de agenten. Die dreigen over de lokale verkiezingen van oktober getild te worden. Vakbonden VSOA en ACV spreken van ‘woordbreuk’.

Aanvankelijk wilde de Vivaldi-regering voor het eerst in 25 jaar een loonsverhoging bij de politie doorvoeren. Om budgettaire redenen besliste de regering die aanpassing in twee fasen op te delen. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) noemde het akkoord ‘historisch’.

De eerste fase ligt al achter ons, en leverde de agenten een loonsverhoging van zo’n 65 euro op. Volgens de vakbonden werd daarop afgesproken met minister Verlinden en minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD), de andere voogdijminister van de politie, om het tweede luik van de onderhandelingen tussen januari en april van dit jaar te houden, ruim op tijd voor de lokale verkiezingen in oktober. Door de bestaande structuur van de politie zijn het tenslotte de steden en gemeenten die de lonen van de lokale politie uitbetalen.

Zondebok

Maar deze week kregen de bonden te horen dat het te vroeg is voor de tweede fase. Minister Verlinden haalt onder meer het standpunt van de steden en gemeenten aan. ‘Er is geen budgettaire ruimte voor een loonsverhoging’, bevestigt Nathalie Debast, woordvoerder van de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG).

De burgemeesters vinden het logischer om ná de verkiezingen over de lonen te praten. ‘Dan zullen de nieuwe bestuursploegen gevormd worden en krijgen de meerjarenplannen vorm’, zegt Debast, die benadrukt dat de VVSG deze boodschap al sinds 2021 verkondigt.

De bonden zeggen dat minister Verlinden een zondebok zoekt. ‘De regering wijst naar de steden en gemeenten, maar hun standpunt is al jaren bekend’, zegt Joery Dehaes (ACV). ‘Voor ons maakt het niet uit waar het geld vandaan komt, zolang de regering haar woord maar houdt.’ Nathalie Debast stipt aan: ‘Als de federale regering de loonsverhoging wil doorvoeren, zal ze de middelen zelf moeten zoeken.’

Vincent Van Quickenborne

Zowel het ACV als het VSOA dreigt met acties. Die komen op een voor Verlinden zeer ongelegen moment, pal voor de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen van 9 juni. ‘Wij zullen deze regering op regelmatige tijdstippen herinneren aan hun woordbreuk, onbetrouwbaarheid en respectloos gedrag’, luidt het bij het VSOA. Verlinden is op haar hoede en heeft de bonden woensdag op haar kabinet uitgenodigd.

Opvallend is dat nu vooral Verlinden de kop van Jut is. Zij ontsprong grotendeels de dans toen Vincent Van Quickenborne (Open VLD) nog justitieminister was. Volgens de bonden had Van Quickenborne destijds gelogen over zijn aandeel bij de loonsonderhandelingen en de eindeloopbaanregeling.

De bonden viseerden niet alleen ‘Q’, maar ook zijn toenmalige partijvoorzitter Egbert Lachaert. Protesterende agenten doken op bij Open VLD-evenementen en verstoorden toespraken van Lachaert, die zich openlijk zorgen maakte over het democratische gehalte van politiebetogingen tegen één partij. Vandaag lijkt de boosheid dus eerder gericht op CD&V-minister Verlinden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content