Zowel de federale politie als de politiezone Westkust doen een beroep op waakzame burgers in de strijd tegen mensensmokkel per boot. ‘Deze week is al zeker een bootje vertrokken’, zegt adjunct-korpschef Christiaan De Ridder.
Dinsdag zijn meer dan 500 migranten aangekomen in het Verenigd Koninkrijk via het Kanaal. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat brengt het voorlopige aantal aangekomen migranten in 2024 op 19.820, een vergelijkbaar cijfer met vorig jaar.
De vermoedelijke plaats van vertrek is Frankrijk, dat het dichtst bij de Britse kust ligt. Maar ook België is een gegeerd vertrekland. ‘Deze week is al zeker een bootje vertrokken’, zegt Christiaan De Ridder, adjunct-korpschef van de politiezone Westkust, die bestaat uit De Panne, Koksijde en Nieuwpoort.
Zowel politiezone Westkust als de federale politie doen de komende dagen een beroep op de burgerbevolking. Er wordt gevraagd om ‘extra aandachtig’ te zijn voor de zogenaamde small boats, kleine bootjes die vaak overvol vertrekken richting het Verenigd Koninkrijk. Verdachte situaties kunnen gemeld worden via het noodnummer 112.
‘Goed weer is een pull factor.’
Christiaan De Ridder, politiezone Westkust
Het is geen toeval dat de politie de oproep uitgerekend nu verspreidt. ‘Goed weer is een pull factor’, zegt De Ridder. Aangezien er warm en mooi weer wordt voorspeld, en de doorgaans gevaarlijke Noordzee rustig is, wordt er een verhoogde activiteit verwacht.
Los van de weeromstandigheden is er de verhoogde bedrijvigheid van de politie in Frankrijk. ‘Doordat de controles veel oversteken verhinderen, wijken de mensensmokkelaars uit naar andere startplaatsen’, zegt De Ridder. Dat betekent zowel dieper in Frankrijk, als richting onze kust. Daarom is de Scheepvaartpolitie ook vaker aanwezig in de grensregio met Frankrijk.
Volgens De Ridder zijn de activiteiten de laatste maanden ‘crescendo’ gegaan. Er werden meer (al dan niet gelukte) pogingen tot oversteken geregistreerd. De politie vond ook meer materiaal in de duinen, zoals motoren of reddingsvesten.
Wuiven naar de drone
’s Nachts rukt het droneteam van politiezone Westkust uit. Die drones werden grotendeels bekostigd door de lokale besturen, maar ook door de Britten. Het Home Office, de Britse tegenhanger van het ministerie van Binnenlandse Zaken, heeft de laatste jaren heel wat middelen uitgetrokken voor de veiligheidsdiensten in Frankrijk en België om zo veel mogelijk oversteken te verhinderen.
‘De drones kunnen op een beperkt tijdsbestek gebieden uitkammen waar we uren voor nodig zouden hebben met patrouilles op het land’, zegt De Ridder. Maar wat als de drones toeristen aantreffen? ‘Toeristen of jongeren die in de duinen genieten van het mooie weer haal je er snel uit aan de hand van hun gedrag. Bovendien zijn onze drones uitgerust met een spot. Terwijl jongeren naar de drone wuiven, zullen transmigranten weglopen.’
De politie moet het sinds kort wel redden zonder een belangrijk hulpstuk. Door een gerechtelijk onderzoek waarin korpschef Nicholas Paelinck en een privébedrijf gespecialiseerd in camera’s centraal staan, is een thermische camera op een appartementsgebouw in De Panne buiten dienst. Die camera, ook betaald door de Britten, kon small boats detecteren, die desgevallend konden leiden tot een reddingsactie.
Het is niet duidelijk of en wanneer een nieuwe camera zal worden ingezet. Politiezone Westkust wenst niet over de zaak te communiceren.
Hightech bewaakt Europese buitengrenzen: ‘We behandelen migranten als proefkonijnen’