Ewald Pironet

‘Poetshulpen verdienen te weinig, maar Vlaanderen subsidieert hen te veel’

Ewald Pironet Senior writer

In Vlaanderen maken zo’n 750.000 gezinnen gebruik van dienstencheques om circa 127.000 huishoudhulpen te betalen. De gebruikers kunnen 400 dienstencheques aankopen tegen 9 euro per stuk en de volgende 100 tegen 10 euro. Na aftrek van het fiscale voordeel kost een dienstencheque 7,2 euro. Het is moeilijk uit te leggen dat de middenklasse en rijkeren hun huis kunnen laten schoonmaken of hemden en jurkjes kunnen laten strijken tegen zo’n belachelijke prijs.

Het systeem van dienstencheques werd in België twintig jaar geleden ingevoerd met een dubbel doel: laaggeschoolden aan het werk helpen en het zwartwerk in de poetssector terugdringen. Daarom hield de overheid de prijs van een dienstencheque laag. Om de poetshulp toch een beetje een fatsoenlijk loon te geven, subsidieert de overheid de dienstencheques zwaar. Poetshulpen werken via een dienstenchequebedrijf, en dat mag zo’n cheque bij de Vlaamse overheid inruilen voor afgerond 27 euro. Daarmee moet het alles betalen, ook het vakantiegeld, gewaarborgd loon bij ziekte en alle administratieve kosten. Bruto verdient de poetshulp uiteindelijk rond de 14 euro per uur. Vergelijk het eens met wat een stielman vraagt. U en ik betalen dus 7,2 euro per dienstencheque, de overheid legt daar telkens 18 euro bij. Het subsidiëren van de dienstencheques kost Vlaanderen jaarlijks 1,3 miljard euro.

Enerzijds verdienen de poetshulpen te weinig, anderzijds subsidieert Vlaanderen te veel. Bij de onderhandelingen over een nieuwe Vlaamse regering tussen N-VA, CD&V en Vooruit ligt een verhoging van de prijs van een dienstencheque op tafel. Er is sprake van een verhoging met 1 (één) euro, peanuts. Het blijkt dat een verhoging met 5 euro de dienstenchequegebruikers niet zou doen afhaken.

Sommige dienstenchequegebruikers betalen hun poetshulp al extra, omdat ze vinden dat die meer loon naar werk verdient. Het is een bijzondere vorm van zwartwerk.

De Vlaamse regering moet nu overwegen om het belastingvoordeel af te schaffen, de meeste dienstenchequegebruikers gaan er al van uit dat ze 9 euro per stuk kosten. Het zou ook een fiscale vereenvoudiging zijn. Bijkomend zou de prijs van een dienstencheque geleidelijk maar substantieel verhoogd moeten worden, en die verhoging zou vooral de huishoudhulp ten goede moeten komen. Zulke beslissingen neemt de regering het best bij aanvang van de regeerperiode, daarna wordt dat steeds moeilijker. Al betalen sommige dienstenchequegebruikers vandaag hun poetshulp al extra, omdat ze vinden dat die meer loon naar werk verdient dan wat ze officieel krijgt. Het is een bijzondere vorm van zwartwerk.

Nu een prijsverhoging van de dienstencheques op tafel ligt bij de Vlaamse onderhandelaars: dit is waarom uw poetshulp opslag verdient

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content