Paus Franciscus start proces voor zaligverklaring van koning Boudewijn

Paus Franciscus tijdens zijn bezoek aan België in september 2024. © Getty Images

Paus Franciscus gaat het proces voor de zaligverklaring van wijlen koning Boudewijn opstarten. Dat zal hij doen als hij terug is in Rome. Dat heeft de paus zondag aangekondigd tijdens de eucharistieviering in het Koning Boudewijnstadion in Brussel.

Geert De Kerpel, woordvoerder van de Belgische bisschoppen, noemt de aankondiging van de paus een van de vele verrassingen tijdens zijn bezoek aan ons land. De woordvoerder was niet op de hoogte en benadrukt dat een proces van zaligverklaring autonoom gebeurt. Geruchten over een eventuele zaligverklaring van koning Boudewijn deden wel al langer de ronde.

De paus bracht zaterdag nog een bezoek aan het graf van de in 1993 overleden koning Boudewijn. Franciscus prees de voormalige Belgische vorst voor zijn ‘moed om tijdelijk troonsafstand te doen om geen moorddadige wet te moeten ondertekenen’. De diepgelovige koning Boudewijn was in 1990 bereid troonsafstand te doen als hij zou worden verplicht om het wetsvoorstel te ondertekenen om abortus te legaliseren.

Bezoek zit erop

Het vierdaags bezoek van paus Franciscus aan ons land zit er nu officieel op. Hij is omstreeks 13.15 uur met een vliegtuig van Brussels Airlines weer vertrokken richting Rome. De paus werd op de militaire luchthaven van Melsbroek uitgezwaaid tijdens een korte afscheidsceremonie, waarbij onder meer minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden en aartsbisschop Luc Terlinden aanwezig waren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content