Engie: Levensduur Doel 3 en Tihange 2 verlengen is niet mogelijk
De kerncentrale van Doel 3 over de winter tillen is om technische en veiligheidsredenen onmogelijk. Dat zegt uitbater Engie. De nucleaire veiligheidsautoriteit FANC spreekt zich niet uit over het dossier, omdat de regering noch Engie om een risicoanalyse hebben gevraagd.
De kerncentrale van Doel 3 wordt afgekoppeld in de nacht van 23 op 24 september. Dat de reactor wordt stopgezet is al veel langer beslist, maar de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis die daar het gevolg van is, zet die beslissing wel in een ander licht. Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) riep de federale regering donderdagochtend op om Doel 3 en ook de reactor van Tihange 2, die in februari de deuren sluit, langer open te houden, om de energiebevoorrading te garanderen. Maar uitbater Engie is duidelijk: “Dat is om veiligheids- en technische redenen onmogelijk”, zegt woordvoerster Nele Scheerlinck. Dat geldt voor zowel Doel 3 als Tihange 2. Volgens federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) is aan alle energieproducenten in ons land gevraagd om “maximaal beschikbaar te zijn” deze winter, maar staat de nucleaire veiligheid wel altijd voorop. Dat antwoordde ze donderdag in de Kamer op vragen van Leen Dierick (CD&V) en Christian Leysen (Open VLD), die haar vroegen om er alles aan te doen om de energiebevoorrading deze winter op peil te houden. Er is begin juli bij Engie wel gepolst of beide reactoren eventueel nog over de winter kunnen worden getild, maar het bedrijf zei toen al dat dat technisch en op vlak van veiligheid niet mogelijk is, wat de nucleaire experten op het kabinet-Van der Straeten beamen. Het FANC doet geen uitspraken over een mogelijke verlenging van Doel 3 of Tihange 2. De nucleaire waakhond heeft nog geen vraag gekregen van de regering of van Engie zelf om een risicoanalyse te maken, zegt woordvoerster Ines Venneman. Er lopen daarover ook geen gesprekken.
Doel 3 wordt afgekoppeld in nacht van 23 op 24 september
Kernreactor Doel 3 wordt in de nacht van 23 op 24 september van het net afgekoppeld. De wet op de kernuitstap schrijft een afkoppeling voor ten laatste op 1 oktober. “Volgens de huidige inzichten gebeurt die afkoppeling waarschijnlijk dus de nacht van 23 op 24 september”, zegt Engie-woordvoerster Nele Scheerlinck, die daarmee berichtgeving van VRT NWS bevestigt.
Reden is de splijtstofcyclus, die aan bepaalde beperkingen is onderworpen, die in die periode afloopt. “Na de laatste stop voor onderhoud, vorige zomer, werd de centrale iets vroeger weer opgestart”, legt Scheerlinck uit. “Er zijn nog analyses gemaakt om na te gaan of de reactor toch tot 30 september opengehouden kon worden, maar dat bleek niet het geval.” Dinsdag kondigde Engie die nieuwe datum al aan aan de markt.
Vlaams minister voor Energie Zuhal Demir brak donderdag nog een lans om Doel 3 en Tihange 2 langer open te houden, om de energiebevoorrading te garanderen. De sluiting van die reactor in Tihange staat gepland voor 1 februari volgend jaar.
‘Ook Doel 3 en Tihange 2 langer openhouden? Nood breekt wet’
Europa zit in de grootste energiecrisis sinds de Tweede Wereldoorlog, zei Demir in De Ochtend op Radio 1. ‘Rusland heeft de gaskraan dichtgedraaid en er is de Oekraïne-oorlog. Daarom moeten we ervoor zorgen dat we genoeg energie hebben.’
Net als de andere Europese landen beschikt België over een (federaal) noodplan dat in werking treedt wanneer een aardgastekort dreigt. ‘Dat plan zegt dat grote verbruikers minder energie moeten verbruiken en dat er afgeschakeld moet worden. 80 procent van die grote verbruikers zit in Vlaanderen. Het gaat over de Vlaamse economie, over heel wat gezinnen ook’, schetste Demir. Ze hoopt dat het federale noodplan nooit in werking moet treden. Daarom vraagt ze ‘alle opties die we in dit land hebben’ in overweging te nemen.
Demir kijkt in de richting van het nucleaire park. Het is de bedoeling dat de levensduur van de jongste kerncentrales Doel 4 en Tihange 3 met tien jaar verlengd wordt, maar volgens de wet op de kernuitstap gaat Doel 3 op 1 oktober dicht en volgt Tihange 2 op 1 februari volgend jaar. ‘Ik maak mij daar ernstige zorgen over’, aldus Demir. ‘Het gaat hier wel over de energiebevoorrading van heel wat gezinnen en heel wat ondernemingen.’ Moeten Doel 3 en Tihange 2 dan langer openblijven? ‘Nood breekt wet, maar het moet natuurlijk wel op een veilige manier’, zei Demir. ‘Ik ga ervan uit dat als je met Engie onderhandelt, je alle opties bekijkt. Ik weet ook dat in het verleden de wet op de kernuitstap gestemd is, maar intussen is de wereld veranderd. We gaan de winter in en we kunnen ons niet permitteren om het federale noodplan te activeren.’
Gebeurt dat toch en moeten bedrijven worden afgeschakeld, dan betekent dat volgens Demir dat werknemers op technische werkloosheid zullen worden gezet. ‘En we weten ook wat de internationale energieprijzen betekenen voor onze factuur. Minder energie wil zeggen dat de factuur ontploft.’
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier