Zuhal Demir (N-VA) na kritiek van educatieve uitgevers: ‘Scholen dienen niet om uitgeverijen in leven te houden’

Zuhal Demir (N-VA) op woensdag. © Belga

De educatieve uitgeverijen hebben vorige week van het kabinet van Vlaams minister van Onderwijs Zuhal Demir (N-VA) te horen gekregen dat ze al hun schoolboeken voor het kleuter- en het lager onderwijs moeten aanpassen tegen de start van volgend schooljaar.

Dat stelt de Groep Educatieve en Wetenschappelijke Uitgevers (GEWU) vrijdag in De Tijd.

Het leermateriaal moet tegen september 2025 voldoen aan de nieuwe minimumdoelen, die bepalen wat kinderen minimaal moeten kennen en ­kunnen. Minister Demir wil de minimumdoelen voor of net na de Paasvakentie door het parlement loodsen. Maar die doelen zo snel vertalen naar hoogstaande en kwalitatieve hand­boeken, achten de uitgeverijen ­onhaalbaar. ‘Het is onmogelijk voor alle leermiddelen’, zegt GEWU-voorzitter Dirk Van der Borgt, die naar eigen zeggen met verstomming was geslagen door de vraag.

Wat het kabinet vraagt, is ‘nefast voor de kwaliteit’, zegt Van der Borgt. ‘Zelfs als de nieuwe minimumdoelen rond raken tegen de paasvakantie, moeten de koepels die nog vertalen naar nieuwe leer­doelen. Pas dan kunnen we onze auteurs bijeenroepen. In enkele maanden of weken moeten ze dan lesmateriaal uitwerken. In een normaal traject duurt dat drie jaar.’

Minister Demir is niet onder de indruk van de kritiek. Volgens haar hebben de uitgevers een verdienmodel waarbij vaak drie boeken per vak verkocht worden. ‘Dat moet stoppen. Scholen dienen niet om uitgeverijen in leven te houden’, zegt ze. ‘Als hun businessmodel het onderwijs niet dient, moeten zij zich aanpassen. In het belang van het kind’, zegt ze nog in De Tijd.

Partner Content