Vanaf 3 jaar verplicht naar school? GO!-topman Pelleriaux is voorstander

Archiefbeeld © Belga

De leerplicht gaat best naar 3 jaar. Dat zegt GO!-topman Koen Pelleriaux vrijdag in een interview met Het Laatste Nieuws. Nu moeten kinderen les volgen vanaf 5 jaar, maar die leeftijd moet nog omlaag, klinkt het.

De overgrote meerderheid van de kinderen start op school tussen de leeftijd van 2,5 en 3 jaar. Maar een groep ouders houdt hun kinderen thuis. ‘Per geboortejaar missen we een duizendtal kindjes. Ze zijn hier geboren, maar groeien veelal op in anderstalige gezinnen. Vaak zijn ze ook niet naar de crèche geweest’, zegt Pelleriaux.

Vroeg naar school gaan speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van kinderen, zo toont onderzoek aan. In de kleuterklas leren ze van jongs af de taal, terwijl ze ook leren samenspelen, taakjes uitvoeren en de eerste rekenkundige vaardigheden meekrijgen.

In het interview geeft de GO!-topman aan welke richting ons onderwijs uit moet, nu er volop onderhandeld wordt over een nieuwe Vlaamse regering. Politiek groeit het draagvlak. N-VA, de partij van Vlaams formateur Matthias Diependaele, nam de leerplicht vanaf 3 jaar op in haar verkiezingsprogramma. Net als Vooruit: de socialisten willen zelfs nog verder gaan, met een schoolplicht in plaats van een leerplicht. CD&V is er niet van overtuigd dat dit een meerwaarde biedt.

Partner Content