Maandag zal 35 procent van de Vlaamse basisscholen wellicht gesloten blijven
De staking in het onderwijs op maandag 13 januari zal vooral een impact hebben op het basisonderwijs. Dat blijkt uit een grootschalige bevraging bij 490 basisscholen door VLVO, de Vereniging van Leidinggevenden in het Vlaams Onderwijs. In maar liefst 35,51 procent van de lagere scholen blijft de schoolpoort vermoedelijk gesloten. De vakbonden voorspellen dat ruim 20.000 leerkrachten, over alle netten en vakbonden heen, zullen deelnemen aan de protestactie van maandag.
De Vereniging van Leidinggevenden in het Vlaams Onderwijs bevroeg in totaal leidinggevenden van 654 scholen over alle koepels heen, zowel (buitengewoon) basisonderwijs als (buitengewoon) secundair onderwijs, maar ook het deeltijds kunstonderwijs.
Over alle scholen heen geeft 24 procent aan dat de lessen niet zullen doorgaan en nog eens 8 procent geeft aan dat de school wellicht dicht blijft. Over alle onderwijsvormen heen, blijft 32 procent dus waarschijnlijk gesloten. De basisscholen zijn met 490 van het totaal veruit het meest vertegenwoordigd in de steekproef. Bovendien valt op dat de impact hier het grootst zal zijn: 28,37 procent van de directeurs stelt dat de school dicht blijft, 7,14 procent van hen is nog niet zeker maar zegt wellicht van wel. In totaal gaan de lessen dus niet door in 35,51 van de basisscholen dicht.
Waarom lijkt de stakingsbereidheid in het lager onderwijs het grootst? ‘Onze organisatie is ooit opgericht met focus op het basisonderwijs, dat jarenlang werd achtergesteld op het vlak van regelgeving en financiering. Ik vermoed dat dat gevoel nog steeds leeft en men er makkelijker de stap zet’, zegt Dimitry Goethals van VLVO. De bevraging peilde niet naar het verschil tussen het gemeenschapsonderwijs en het katholieke net.
Secundair onderwijs
Over het secundair onderwijs is het moeilijker uitspraken te doen: slechts 66 leidinggevenden vulden de enquête in. Van hen zegt 7,61 procent dat de school in elk geval dicht blijft en twijfelt nog 8,7 procent maar neigt naar ‘gesloten’. In totaal gaat het dus om 16,31 procent van de middelbare scholen.
VLVO stelde niet de vraag of de scholen die dichtblijven ook noodopvang zullen voorzien. In principe moeten scholen noodopvang voorzien, tenzij ze genoodzaakt worden volledig te sluiten door een gebrek aan personeel.
Opvallend: veel ouders lijken begrip te hebben voor de stakende leerkrachten. 23 procent van de schooldirecteurs zegt begripvolle reacties te hebben ontvangen van ouders. Daarbij wordt de noodopvang zeer geapprecieerd, klinkt het. In de scholen die behelpen, worden soms vervangleerkrachten ingeschakeld of gaat de directie zelf lesgeven
‘20.000 leerkrachten’
De vakbonden maken zich sterk dat er ruim 20.000 leerkrachten zullen deelnemen aan de protestactie van maandag. Dat zou blijken uit het aantal inschrijvingen.
Koen Van Kerkhoven, topman van de Christelijke Onderwijscentrale, zegt dat er ruim 20.000 inschrijvingen zijn bij de christelijke, socialistische en liberale bonden. Het gaat om een faciliterende staking: leerkrachten krijgen enkel een stakingsvergoeding als ze effectief naar Brussel komen, ze moeten zich dan ook inschrijven bij hun vakbond. ‘Het grootste probleem wordt echter iedereen effectief in Brussel krijgen’, zegt Van Kerkhoven. De NMBS staakt namelijk ook. Er zou pas zaterdag over de alternatieve dienstregeling worden gecommuniceerd. ‘We leggen massaal bussen in. Hoeveel dat kan ik niet zeggen, we gaan hier alvast wel mee door tot zondag. De kritiek uit bepaalde hoek maakt dat leerkrachten zich tóch inschrijven.’