Gezag in de klas: 6 tips voor nieuwe leerkrachten

© Getty
Ann Peuteman

Op 2 september zullen heel wat nieuwe leerkrachten met een bang hartje naar school vertrekken. Wat kunnen ze doen om hun klas van bij het begin onder controle te houden?

1. Maak deel uit van een team

Wanneer leerlingen voelen dat je gesteund wordt door je collega’s, zullen ze je meer respecteren. Daarom is het een goed idee dat een ervaren leerkracht je introduceert wanneer je voor het eerst een nieuwe klas binnenkomt.

2. Geef toe dat je het doodeng vindt

Probeer niet weg te stoppen dat je zenuwachtig bent om voor het eerst aan een nieuwe groep les te geven. De meeste leerlingen zullen daar begrip voor hebben.

3. Betrek je leerlingen

Leg de leerlingen uit dat je nog veel moet uitzoeken. Benadruk dat je op hen rekent om er samen een zo goed mogelijke les van te maken.

4. Blijf rustig

In het begin zul je ongetwijfeld spannende momenten meemaken, maar laat dat niet aan je hart komen. Loopt er iets fout in een les, gun jezelf dan even de tijd om daarover na te denken. Er is ook niets mis mee om aan je leerlingen toe te geven dat je het even niet meer weet.

5. Bouw een band op met je leerlingen

Besef dat het voor kinderen en jongeren ook niet gemakkelijk is om na een lange vakantie naar de klas terug te keren. Probeer hen zo snel mogelijk een beetje te leren kennen en connectie met hen te zoeken.

6. Vermijd een machtsstrijd

Durf een duidelijk standpunt in te nemen wanneer leerlingen iets doen wat niet door de beugel kan, maar zorg dat je daarbij niet in een machtsstrijd terechtkomt.

Deze tips van nascholer Hilde Leonard zijn gebaseerd op de opvoedingstheorie over nieuwe autoriteit en geweldloos verzet van psycholoog Haim Omer.

Partner Content