Dit zijn de 50 leerkrachten van de Leraarskamers van Knack 2024-2025

De leraarskamer van het Sint-Jozefcollege in Turnhout.
Ann Peuteman

In elke provincie schuiven dit schooljaar tien leerkrachten aan die zich geregeld over de onderwijsactualiteit zullen buigen.

Van gratis schoolmaaltijden en een verbod op smartphones tot het lerarentekort en de centrale toetsen: er gaat geen dag voorbij of kranten en televisiejournaals berichten over het Vlaamse onderwijs. Al te vaak vergeten we daarbij te luisteren naar degene die als geen ander weet hoe het in Vlaamse klaslokalen toegaat: de leerkracht. Daar wil Knack verandering in brengen. Met de steun van de Koning Boudewijnstichting en de Nationale Loterij hebben we dit schooljaar niet één maar vijf leraarskamers samengesteld, die telkens uit tien leerkrachten bestaan. Zij komen drie keer per jaar samen om zich over een belangrijk onderwijsthema te buigen en geven tussendoor in Knack hun mening over de onderwijsactualiteit.

In elke provincie werken we samen met een partnerschool, die onder meer de samenkomsten van de leraarskamer organiseert. In de provincie Antwerpen is dat het Sint-Jozefcollege Turnhout, in Limburg de Provinciale Kunsthumaniora (PIKOH), in Vlaams-Brabant en Brussel het Go! Atheneum Vilvoorde, in West-Vlaanderen het College Ieper en in Oost-Vlaanderen het Go! Atheneum Voskenslaan in Gent.

De voorbije maanden meldden zich bijna vijfhonderd leerkrachten uit Vlaanderen en Brussel aan die dolgraag deel wilden uitmaken van een van de leraarskamers. Het was dan ook niet gemakkelijk om een goede mix van mensen uit alle onderwijsnetten, niveaus en richtingen te selecteren. Maar het is gelukt: dit zijn de 50 leden van de Leraarskamers 2024-2025.

Oost-Vlaanderen

De leraarskamer van het Go! Atheneum Voskenslaan in Gent. © Evie De Coene

Ellen Clincke is lerares in de derde graad van de lagere Freinetschool De Kleine Helden in Eeklo.

Sam De Ridder geeft wiskunde en fysica in de doorstroomfinaliteit in het GO! Atheneum Voskenslaan in Gent.

Sofie Dhondt geeft in Sint-Carolus in Sint-Niklaas wiskunde in de B-stroom en filosofie in de tweede graad van de doorstroomfinaliteit.

Iris Kuntkes is in Portus Berkenboom in Sint-Niklaas leerkracht beeldvorming en geeft ook les in de OKAN-afdeling.

Yves Remue geeft in Tectura Merelbeke praktijk- en theorielessen bouw in de arbeidsmarktfinaliteit. Daarnaast is hij ook leraar in de duale richting dakwerken.

Vanessa Ruttens is klaslerares van het eerste leerjaar in basisschool De Windwijzer in Laarne.

Stef Van den Brande geeft les in verschillende klassen van basisschool De Vlinderboom Huivelde in Zele en is er ook zorgleerkracht.

Jo Van Doorsselaere is kleuterlerares in Orthopedagogisch Centrum Nieuwe Vaart in Gent, een school voor kinderen met emotionele of gedragsproblemen.

Peter Venneman is leerkracht sales, bedrijf en organisatie, internationale handel en logistiek in de dubbele en de arbeidsmarktfinaliteit van DVM HTB in Aalst.

Ann Wesemael geeft les aan verzorgden en zorgkundigen in spe in de arbeidsmarktfinaliteit van Go! Talent Dendermonde

West-Vlaanderen

De leraarskamer van het College Ieper. © Emmy Decramer

Bo Desmadryl geeft in de dubbele finaliteit van het Lodewijk Makeblijde College in Poperinge toegepaste informatica, verkoop, goederen- en documentenstroom, boekhouden-bedrijfsbeheer en business support.

Sigried Colpaert is leerkracht wiskunde, wetenschappen, maatschappelijke vorming in de Sint-Jan Berchmansmiddenschool in Avelgem.

Filip Decuypere is klasleerkracht van het zesde leerjaar van de Gemeenteschool van Zwevegem. Dit is het laatste schooljaar voor zijn pensioen.

Josfien Demey geeft in ziekenhuisschool Penta in Ieper les aan leerlingen uit de basisschool en het secundair onderwijs die niet naar school kunnen doordat ze bijvoorbeeld in een ziekenhuis of revalidatiecentrum zijn opgenomen.

Anthony Florizoone is leraar in het eerste leerjaar van GO De Puzzel afdeling Meiboom in Oostende, een school waar bewegen centraal staat.

Joeri Lagrou is leerkracht aardrijkskunde, natuurwetenschappen, biologie, ecologie en chemische technieken in de derde graad van De Passer in Brugge, een school voor jongeren met ASS.

Kris Latré geeft in het College Ieper Engels, Nederlands en esthetica in de doorstroomfinaliteit.

Niels Sinnaeve geeft les in de lagere freinetschool Kindcentrum De Tandem in Brugge.

Vanessa Vandenaweele ontfermt zich over de peuterklas van Vrije Basisschool De Bunderboog in Moorslede.

Stefanie Verbeke geeft in MSKA Roeselare PAV in de arbeidsmarktfinaliteit. Als zij-instromer volgt ze daarnaast nog een lerarenopleiding.

Vlaams-Brabant en Brussel

De leraarskamer van het Go! Atheneum Vilvoorde.

Laura Alleman is klaslerares van het eerste leerjaar in de Gemeentelijke Basisschool ’t Keperke in Itterbeek (Dilbeek).

Laura Buelinckx is leerkracht Nederlands in de doorstroomfinaliteit in het Go! Atheneum Vilvoorde.

Kirsten Bertels geeft in Sint-Donatus Merchtem zowel in de dubbele finaliteit als in de doorstroomfinaliteit Engels en Italiaans.

Zahra Choua geeft gedrags- en maatschappijwetenschappen, economische en financiële competentie aan leerlingen van de doorstroomfinaliteit van het Go! Atheneum Campus Comenius Koekelberg.

Greet Coomans geeft opvoedkunde, stage, pedagogiek en voeding in de dubbele finaliteit in Go! Campus Redingenhof in Leuven.

Sven De Jongh is klasleerkracht van de derde kleuterklas in GO De Muziekladder in Schaarbeek.

Seppe De Peuter geeft geschiedenis en Engels in de dubbele en de doorstroomfinaliteit van Katholieke Scholen Diest.

Stefan Gybels geeft praktijk en theorie houtbewerking in de arbeidsmarktfinaliteit van De Prins in Diest.

Jesse Van de Kerckhove werkt als boekenjuf in Vrije Basisschool De Plein in Holsbeek. Ze zet vooral in op leesbevordering en taalondersteuning.

Erik Verstreken geeft les in het derde en vierde leerjaar van De Klimpaal in Sint-Jans-Molenbeek, een lagere freinetschool.

Antwerpen

Chaimae Attiaoui is klaslerares van het vijfde leerjaar in basisschool Leopold 3 in Berchem.

Brigitte Beeckman geeft Frans in de tweede en derde graad arbeidsmarktfinaliteit van Olvi Boom.

Elke Bertels is leerkracht Nederlands en aardrijkskunde in de eerste graad van het Sint-Jozefcollege in Turnhout.

Maaike Bultinck geeft les aan de leerlingen van het vijfde leerjaar in basisschool Go Shil in Mechelen.

Roxanne Cox geeft kunstvakken en keuzevakken in De Tjalk in Antwerpen, een school voor buitengewoon secundair onderwijs.

Ann Grietens geeft de vakken zorg en kwaliteitsvol handelen in de dubbele finaliteit van KSOM Campus Rozenberg in Mol. Ze is ook stagebegeleidster.

Bram Janssens is in het Busleyden Atheneum Botaniek Mechelen leerkracht Nederlands en STEM in de doorstroomfinaliteit.

Michaël Marek geeft het vak beeld in de A- en de B-stroom van de eerste graad in Kosh Campus Ieperstraat in Herentals.

Sara Rabaut is klaslerares van de muizenklas in de kleuterafdeling van basisschool Onze-Lieve-Vrouwecollege in Antwerpen.

Rafaël Vossen geeft les aan de leerlingen van het vijfde leerjaar van ’t Groen Schooltje in Hove.

Limburg

De koffiehoek van de leraarskamer in PIKOH in Hasselt. © Ronald Jannsens

Sara Bomans geeft waarnemingstekenen en beeldende vorming aan de Provinciale Kunsthumaniora Hasselt (PIKOH).

Yasin Burakcin is leerkracht Engels in de A-stroom en de arbeidsmarktfinaliteit in het Sint-Jan Berchmanscollege in Mol.

Tania Byloos is leerkracht godsdienst in lagere school De Schom in Genk, dat deel uitmaakt van De Parochiale Scholen van Termien.

Julie Duchateau is leerkracht geschiedenis aan de secundaire school Viio in Tongeren. Ze geeft les in de drie finaliteiten.

Muriel Hombroukx geeft in Campus de helix in Maasmechelen aardrijkskunde in de dubbele finaliteit en geopolitiek in de doorstroomfinaliteit.

Miette Plessers geeft in de ervaringsgerichte school De Wonder-wijzer in Zutendaal wiskunde, Frans Nederlands en projectwerking. Daarnaast is ze ook lerarenopleider aan Hogeschool PXL.

Katelijne Recko ondersteunt als SES-leerkracht kleuters met specifieke noden in De Reinpad-Gelieren in Genk.

Ruben Stals is leerkracht algemene sociale vorming in De Berk in Hasselt, een school voor buitengewoon kleuter- en lager onderwijs.

Timothy Vanelderen is leerkracht PAV, ICT en economie in het Atheneum van Sint-Truiden. Hij geeft les in alle finaliteiten.

Kevin Weyts geeft huishoudkunde en pedagogisch handelen in de secundaire school Sint-Michiel in Leopoldsburg.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content