Jelle Dehaen

‘Taaltestfarce: de Vlaams-nationalisten zijn vijanden van het correcte Nederlands geworden’

Jelle Dehaen Historicus en auteur

‘Er is houten stoel bruin

Tapijt rond’

Volgens Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) verwachten we dit soort Nederlands van nieuwkomers. Afgelopen jaar werden er op initiatief van Weyts voor het eerst centrale taaltests voor nieuwkomers georganiseerd. Tot dan werd het taalniveau van nieuwkomers uitsluitend getest door leerkrachten. Weyts was er echter van overtuigd dat hij het beter kon dan die specialisten die elke dag voor de klas staan.

Het doel van de test was om de beoordeling te uniformiseren en vooral om de lat hoger te leggen. In realiteit lag de lat zo laag dat het Groene Boekje er een depressie aan heeft overgehouden. Nieuwkomers moesten een kamer op een foto beschrijven. Volgens de verbetersleutel van het ministerie moest ‘Er is houten stoel bruin’ goedgekeurd worden, want de lezer begreep wat er stond. ‘Tapijt rond’ stond dan weer op een volgende regel, dus dat telde als een interpunctie. Ook al vertoont ‘tapijt rond’ weinig gelijkenis met een grammaticaal correcte zin, omdat de vorige ‘juist’ was, kreeg de nieuwkomer daarvoor een volledig punt.

Niet enkel grammatica, maar ook inhoud werd een futiliteit. Natuurlijk deelden nieuwkomers de vragen met elkaar. Bij een eerdere test moesten ze instructies geven over een doktersbezoek, bij een volgende testronde over slapeloosheid. Tijdens de tweede testronde antwoordden veel nieuwkomers met instructies over het doktersbezoek. Toch moesten leerkrachten ook die antwoorden goedkeuren zolang de zinnen taalkundig bij benadering juist waren.

Door de taaltest, die nieuwkomers in de eerste twee niveaus Nederlands beoordeelde, daalt de onderwijskwaliteit. Een van de belangrijkste leerdoestellingen uit het tweede niveau is het perfectum. Helaas werd dat in de test niet bevraagd. Het gevolg was dat nieuwkomers konden slagen voor de taaltest, maar niets te zoeken hebben in het derde niveau – maar dat is een probleem voor de scholen en niet voor Weyts.

Centrale tests zijn sowieso een pover idee. Bovenvermelde tests waren een farce omdat ze kladwerkjes waren, maar Weyts wilde ze absoluut lanceren in dit verkiezingsjaar. Mocht een Groen-minister dat gedaan hebben, dan zou de N-VA moord en brand geschreeuwd hebben over de niveaudaling. Nu zijn de Vlaams-nationalisten zelf de vijanden van het correcte Nederlands geworden.

Jelle Dehaen is auteur. In oktober verschijnt De terreur van het optimisme, zijn boek over de Franse Revolutie.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content