Noodpakket: wat hebt u het best in huis als de stroom uitvalt?

Mensen zoeken hun weg in de donkere metrogangen in de Spaanse hoofdstad Madrid. © Getty
Ewald Pironet
Ewald Pironet Senior writer

De elektriciteitsuitval in Spanje en Portugal geven het nog eens aan: u kunt maar beter een noodpakket aanleggen voor crisissituaties. Maar wat moet daar dan inzitten? 

Eind vorig jaar was het al even in het nieuws. NAVO-baas Mark Rutte had gezegd dat we ons  mentaal moesten voorbereiden op een oorlog. Daarop verschenen verhalen over de inwoners van Zweden en andere Scandinavische landen, waar het heel gewoon is dat je een noodpakket in huis hebt voor crisissituaties. Dat zij dicht bij de Russische grens liggen, maakte dat begrijpelijk. Maar of het ook in België nodig was? Daar werd toen hier en daar aan getwijfeld en soms zelfs wat lacherig over gedaan: ‘De Russen zullen morgen niet door onze straten rijden’, zo heette het. 

De stroomuitval in Spanje en Portugal, waarvan de oorzaak nog onduidelijk is, toont aan dat het toch verstandig is om ook in ons land een noodpakket samen te stellen. Niet alleen voor als er ooit een (cyber)oorlog zou uitbarsten, maar ook voor als ons een natuurramp zou treffen, of als we geconfronteerd worden met een epidemie, of voor als ook bij ons de stroom eens voor langere tijd uitvalt. 

Kanaal-Z-journalist Jan De Meulemeester getuigde eind vorig jaar al in Knack dat hij alles in huis had om een aantal maanden zelfvoorzienend te kunnen overleven: ‘Mijn redenering is: als er zelfs maar 1 procent kans is op een grote nationale crisis –  daarmee bedoel ik niet dat tanks België binnenrollen, wel dat nutsvoorzieningen en publieke diensten wegvallen – en ik kan er dankzij een kleine investering voor zorgen dat ik een aantal maanden zelfvoorzienend ben, dan is de keuze snel gemaakt.’ 

Thuis en in de auto

Het Nationaal Crisiscentrum in ons land zegt dat je een noodpakket moet samenstellen zodat je in staat bent ‘om snel te evacueren of enkele uren zonder stroom te overbruggen’. Het voegt eraan toe: ‘Ook in de wagen kan het handig zijn om een noodpakket te voorzien dat je kunt gebruiken bij moeilijke weersomstandigheden, een panne of een ongeval.’

Wat zit volgens het Crisiscentrum in zo’n noodpakket? Het maakt een onderscheid voor thuis en voor in de auto, en ook nog voor de winter en voor de zomer.

Thuis

– Een basisapotheek voor eerste hulp: verband, pleisters, kompressen, schaar, pincet, veiligheidsspelden, pijnstillers, ontsmettingsmiddelen, …

– Moet jij of een familielid noodzakelijke geneesmiddelen innemen? Voorzie een reservevoorraad in je pakket

– Flesjes water

– Een gsm-oplader of externe batterij

– Belangrijke documenten. Denk aan kopieën van verzekeringscontracten

– Een zaklamp, bij voorkeur opwindbaar met een hendel. Indien je een zaklamp op batterijen verkiest, zorg dan ook voor reservebatterijen

– Een radio op batterijen. Zo kun je ook bij een stroompanne naar de media luisteren.

– Een aansteker of lucifers

– Een multifunctioneel zakmes

– Een checklist voor evacuatie: een lijst met persoonlijke spullen bvb. toilettas, identiteitskaart, spelletjes voor je kinderen.

In de wagen

– Flesjes water en niet-bederfelijk voedsel (graanrepen)

– EHBO-koffer en –handleiding

– Een zaklamp, bij voorkeur opwindbaar met een hendel. Indien je een zaklamp op batterijen verkiest, zorg dan ook voor reservebatterijen

– Startkabels

– Een gps-toestel of wegenkaarten

– Aanrijdingsformulier

– Fluohesjes voor alle passagiers

– Een gevarendriehoek

In de winter

– Deken(s)

– Handschoenen

– Warme kleding en laarzen

– Krabber

– Spelletjes om je kinderen bezig te houden

In de zomer

– Zonnebril

– Extra flesjes water

– Een zonnescherm

– Spelletjes om je kinderen bezig te houden

Eerste 72 uur

In Nederland neemt men de uitdaging iets ernstiger aan. Terwijl bij ons gesproken wordt om een noodpakket samen te stellen om ‘enkele uren zonder stroom te kunnen overbruggen’, gaat het bij onze noorderburen om een noodpakket waar je ‘de eerste 72 uur na een ramp of noodsituatie goed bent voorbereid.’

Wat hoort er in Nederland volgens de Rijksoverheid in zo’n noodpakket te zitten?

– Flessen water: 3 liter per persoon per dag

– Eten dat lang houdbaar is, zoals noten, groenten in blik en gedroogd fruit

– Blijf op de hoogte via een radio op batterijen en mobiel met een powerbank

– Zaklamp met extra batterijen, kaarsen en lucifers

– EHBO-doos met gebruiksaanwijzing

– Dekens om warm te blijven

– Fluitje om hulpdiensten te laten weten waar je bent

– Contant geld

– Gereedschap zoals hamer, tang, kniptang

– Desinfecterende gel, WC-papier, natte doekjes, maandverband, tandpasta en tandenborstel

– Kopieën van identiteitsbewijzen, en een lijst met belangrijke telefoonnummers

– Reservesleutels van huis en auto

‘Bewaar spullen op een handige, goed bereikbare plek. Leg op deze plek ook een tas neer, voor als je plotseling je huis uit moet’, aldus de Nederlandse Rijksvoorlichtingsdienst. ‘Daarin kun je je spullen makkelijk meenemen. Denk bijvoorbeeld aan je sleutels, identiteitsbewijs en contant geld.’

De Nederlandse Rijksvoorlichtingsdienst sluit af met de raad om elk half jaar te controleren of de producten in het noodpakket nog houdbaar zijn.

Contant geld

Ook het Nederlandse Rode Kruis heeft heel wat aandacht voor de samenstelling van een noodpakket. In een noodpakket moeten zeker de volgende items zitten:

– Dichte flessen water (voor elke persoon in je huishouden 9 liter)

– Lang houdbaar eten

– Lijst met belangrijkste telefoonnummers

– Kopieën van paspoorten, ID-kaarten of rijbewijzen

– Reservesleutels van je huis

– Spullen die jij door je persoonlijke situatie nodig hebt (bijvoorbeeld medicijnen, babyvoeding of eten voor je huisdier)

– Handgel met alcohol, wc-papier, zeep, tandpasta en tandenborstels

– Een EHBO-kit

– Warme deken

– Gereedschap (zoals een multi-tool zakmes, hamer en kniptang)

– Radio op batterijen, met extra batterijen

– Fluitje (om bijvoorbeeld andere mensen te waarschuwen)

– Een zaklamp op batterijen, met extra batterijen

– Waterdicht verpakte lucifers

– Waxinelichtjes of kaars

Volgens het Nederlandse Rode Kruis kun je dit eventueel aanvullen met: reservesleutels van je huis en auto, opvouwbare jerrycan om water op te slaan, een opgeladen powerbank voor je telefoon en contant geld.

Hoeveel contant geld moet je in huis hebben? 

In Nederland raden De Nederlandsche Bank en het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting aan om minimaal 50 euro in kleine coupures apart te houden voor noodgevallen.

Gewoon op zolder

En wat heeft collega-journalist De Meulemeester in huis? Aan Knack vertelde hij een paar maanden geleden: ‘Ik heb op zolder tien speciale aluminium bewaarzakken voor water, die het Nederlandse leger ook gebruikt, waar telkens 18 liter in kan. Water blijft zo in alle omstandigheden vijf jaar lang perfect bewaard en drinkbaar. Een ander groot probleem is stroom. Als die wegvalt, heb je geen radio, geen gsm, geen verwarming meer. Dus heb ik een compacte noodgenerator gekocht, het type dat ze ook gebruiken in de bouw, voor circa 200 euro bij Brico. En natuurlijk ook een aantal kratjes benzine om die generator te doen draaien. Verder hebben wij een huis met een houtkachel. Daarom zorg ik ervoor dat we altijd minimaal één ton hout op voorraad hebben, genoeg om een winter mee door te komen. En natuurlijk hebben we ook een grote voorraad voeding, droog of in blik, die je lang kunt bewaren.’

En dat was nog niet alles. Verder had De Meulemeester ook nog ‘Een EHBO-pakket, dat iedereen eigenlijk in huis moet hebben en dat je kant-en-klaar bij de apotheker kunt kopen. Alsook: verschillende zaklampen, zakmessen, en de uiterst belangrijke transistorradio op batterijen. Als je dat allemaal hebt klaarstaan, ben je al behoorlijk zelfredzaam. Mijn vrouw lacht weleens met al die aankopen, maar ik heb veel van die dingen online besteld en ze liggen gewoon op zolder, niemand heeft er last van.’

De stroomuitval in Spanje en Portugal leert ons dat het misschien nog niet zo gek is om zo’n noodpakket samen te stellen. En als het ooit nodig zou zijn, zal je vrouw of partner niet meer met je lachen, maar juist heel blij zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content