‘NMBS stelt uitbreiding vervoersplan inderdaad uit’
De raad van bestuur van de NMBS heeft vrijdag het voorstel tot uitstel voor de uitbreiding van het vervoersplan goedgekeurd. Dat zegt de socialistische vakbond ACOD, op basis van een interne bron bij de raad van bestuur. De spoorwegmaatschappij heeft zelf nog niet gecommuniceerd.
De voorbije dagen waren er al mediaberichten dat de NMBS haar plannen om vanaf eind dit jaar extra treinen in te leggen, fors moest terugschroeven. Als hoofdoorzaak werd verwezen naar een gebrek aan personeel. Volgens De Standaard zouden dertien van de vijftien projecten die eind dit jaar moesten worden gelanceerd, worden uitgesteld. Het betreft onder meer laatavondtreinen op vrijdag- en zaterdagavond rond Brussel en Antwerpen of extra weekendtreinen. Enkel een aantal beperkte aanpassingen, zoals een inkorting van het traject Kortrijk-Sint-Niklaas tot Dendermonde, met aansluitend S-treinen, zouden wel doorgevoerd worden, schreef de krant donderdag.
Welke projecten er vrijdag precies zijn uitgesteld door de raad van bestuur van de NMBS, is niet bekend. Maar het lijkt erop dat de voorstellen die eerder deze week circuleerden, werden goedgekeurd, zegt het ACOD. De vakbond wijst erop dat de spoorwegmaatschappij hiermee tegemoet komt aan de verbintenissen die werden aangegaan in het sociaal akkoord met de vakbonden.
‘Er was afgesproken dat men enkel kon uitbreiden met voldoende personeel. Het nieuwe vervoersplan voorzag in een toename van het aanbod tussen nu en 2026 met 2.000 treinen per week, of 8.000 treinen per maand. Deze doelstelling is heden onhaalbaar’, zegt Günther Blauwens, voorzitter van Vlaams ACOD Spoor.
ACOD Spoor pleit ervoor om prioriteit te schenken aan de bestaande dienstverlening door voldoende personeel te voorzien. ‘Ondanks de aanwervingen is nog niet aan alle personeelsbehoeften voldaan. Van de 1.500 geplande aanwervingen is slechts ongeveer de helft uitgevoerd. Zo is de behoefte aan treinbestuurders vastgesteld op 625 aanwervingen tegen 2024, maar tot op heden zijn er slechts 300 aangeworven’, klinkt het over de huidige toestand.
Ontslagnemend minister van Mobiliteit Georges Gilkinet reageerde donderdag niet tevreden op het uitstel en vroeg de NMBS ‘om de beslissing terug te draaien.’
Volgens hem moest het spoorbedrijf de kans grijpen die het recente beheerscontract biedt, zoniet zou de volgende regering de contracten wel eens kunnen terugschroeven, waarschuwde hij. ‘Nooit eerder kreeg het spoorbedrijf zoveel middelen en duidelijke perspectieven, met zo’n centrale rol binnen ons vervoer’, aldus Gilkinet donderdag.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier