Nieuwe richtlijnen voor Vlaamse scholen

Alle Vlaamse scholen hebben woensdagavond nieuwe richtlijnen gekregen omtrent het coronavirus. Die komen er nadat Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts in de vooravond een “heel constructief overleg” had met de onderwijskoepels en de sociale partners, zo laat zijn kabinet weten in een persbericht.

De lessen blijven geschorst en scholen en internaten moeten opvang moeten voorzien tot en met vrijdag 3 april. Zieke kinderen moeten sowieso thuisblijven.

Concreet wordt aan scholen gevraagd om opvang te voorzien voor drie groepen van gezonde leerlingen: kinderen van ouders die werken in een cruciale sector (zorg, veiligheid, voedingsnijverheid, distributie …), kinderen met een medische of sociale kwetsbaarheid en kinderen met een moeilijke thuissituatie.

Ouders die thuiswerken, vangen hun kind thuis op. Scholen werken best níet samen voor de opvang. Als scholen geen enkele leerling moeten opvangen, kunnen ze terugvallen op een permanentiesysteem zodat ouders later nog een beroep kunnen doen op de school. Onderwijspersoneel kan van thuis werken waar mogelijk.

De vuistregel blijft enerzijds dat scholen zo weinig mogelijk leerlingen moeten opvangen. Het is anderzijds volgens het Agentschap Zorg & Gezondheid (AZG) niet van belang hoe groot een groep leerlingen is om het risico op besmetting in te perken, maar wel dat de samenstelling van die groep dezelfde blijft.

Volgens minister Weyts was het overleg woensdagavond constructief. ‘Iedereen rond die tafel was zeer doordrongen van goede wil en verantwoordelijkheidszin. Iedereen beseft: leerkrachten hebben nu de levensnoodzakelijke taak om ervoor te zorgen dat het zorgpersoneel en andere cruciale beroepen hun levensnoodzakelijke taken kunnen uitvoeren’, zei hij daar nog over.

Uitgeverijen, private bedrijven en VRT bieden educatief materiaal gratis aan

De VRT, zes educatieve uitgeverijen en enkele andere private bedrijven slaan de handen in elkaar om leerlingen die noodgedwongen thuis zitten gratis educatief materiaal aan te bieden. Dat maakt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) donderdag bekend. ‘Met vereende krachten zorgen we ervoor dat de volgende weken voor de Vlaamse leerlingen geen verloren weken worden.’

Volgens Weyts komt ‘een schat aan informatie’ beschikbaar voor de leerlingen thuis, voor de leerkrachten die vanop afstand leeropdrachten geven en voor de ouders die hun kinderen zinvol willen bezighouden. Zes educatieve uitgeverijen hebben beslist om hun volledige educatieve aanbod gratis ter beschikking via www.thuisleren.net. Het zijn Uitgeverij Averbode, Die Keure, Pelckmans, Uitgeverij Plantyn, Uitgeverij Van In en Uitgeverij Zwijsen. Het gaat om leesreeksen, paasvakantieboeken, dagtaken en andere oefenbundels. Van In biedt de digitale leerplatformen Bungel en diddit gratis aan.

‘Via één website kunnen leerkrachten, leerlingen en ouders nu toegang krijgen tot heel veel kwalitatief lesmateriaal’, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. Ook andere bedrijven, die dan weer gespecialiseerd zijn in educatieve filmpjes en videolessen, bieden die content gratis aan.

Op het platform Xnapda worden alle filmpjes kosteloos ter beschikking gesteld, SignPost, een ICT-bedrijf gericht op het onderwijs, geeft toegang tot duizenden lesvideo’s en leertrajecten.

Tot slot heeft de VRT beslist om elke dag educatieve programma’s aan te bieden. Concreet is er extra lineair aanbod voor peuters en kleuters via Ketnet Junior, waarbij onder meer taalverwerving gestimuleerd wordt. Ketnet brengt online verschillende educatieve programma’s en laat zijn wrappers elke dag quizjes, ochtendgymnastiek en interactieve uitdagingen presenteren.

Canvas biedt verschillende documentairereeksen aan die ook geschikt zijn voor scholieren. Sporza brengt leerlingen alles bij over de Olympische Spelen. ‘Ook de openbare omroep neemt zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid ten volle op. Dat is belangrijk, omdat veel leerlingen geen eigen computer met internetverbinding hebben – zeker niet nu thuiswerkende ouders overdag beslagleggen op de gezinscomputer’, zegt Weyts.

Partner Content