Klokkenluider Thermae Palace in Oostende dient klacht in: ‘Dit hele dossier is een ongelooflijke knoeiboel’
Een nieuwe wending in het erfgoeddossier van het Thermae Palace in Oostende: gemeenteraadslid Yves Miroir dient een klacht in. ‘De mensen zijn achterdochtig. En terecht.’
De restauratie van de Koninklijke Gaanderijen en het Thermae Palace in Oostende is favoriet om de prijs voor ‘soap van het jaar’ te winnen. Wat voorafging: de iconische erfgoedplek staat al decennia te verkommeren. Vorig jaar kwam de huidige Oostendse coalitie, N-VA en Trots op Oostende (Open VLD, CD&V en Groen), met een oplossing: een samenwerkingsovereenkomst tussen de stad Oostende, Participatiemaatschappij Vlaanderen en Restotel, het bedrijf van de familie Vanmoerkerke dat Thermae Palace momenteel huurt en uitbaat.
De gaanderijen en het hotel zouden hersteld worden. In ruil daarvoor mocht er een woontoren achter het gebouw gebouwd worden. Niet iedereen was daar, om een understatement te gebruiken, enthousiast over. Door de massale volkswoede draaide Trots op Oostende zijn kar: ook zij zien die toren nu niet meer zitten.
Maar er is meer. De drie partijen stelden een ‘onafhankelijke’ projectmanager aan, Kaizer, om de renovatie te coördineren. Die bleek niet onafhankelijk: vorige week lekt op de Oostendse gemeenteraad uit dat Vanmoerkerke een derde van de aandelen heeft van Kaizer.
Klokkenluider was gemeenteraadslid Yves Miroir, geen onbekende in de Oostendse politiek: tussen 1995 en 2012 was hij er schepen voor Vooruit, daarna was hij actief bij Groen en straks trekt hij met zijn eigen partij, De O Mens, naar de verkiezingen. ‘Ik heb in 1998, toen ik nog schepen was, meegeschreven aan het huidige huurcontract voor Thermae Palace’, vertelt Miroir. ‘De huurprijs was laag: 125.000 euro zonder indexeringen. Op voorwaarde dat de huurder alle herstellingen aan het gebouw zou laten doen. Dat heeft de huidige huurder Restotel overduidelijk nagelaten. De toestand is verschrikkelijk: ramen worden niet vervangen, plinten niet geschilderd…’
‘In Oostende hebben aannemers alle macht.’
De stad Oostende brengt intussen zowel het gebouw als de grond in voor 1 euro in de samenwerkingsovereenkomst.
Yves Miroir: Ik heb een groot probleem met de schattingsverslagen. Een ervan is opgesteld in het Engels – tegen de taalwetgeving. Er zit ook een kladje bij waarin staat: ‘Ons is gevraagd om een schatting te maken op basis van de huurprijs.’ Alleen is die dus zo laag omdat de huurder herstellingen moet uitvoeren die hij niet uitvoert. Er is ook een tweede schatting, waarin staat dat het gebouw miljoenen waard is. Maar, stelt de schatster, de herstellingswerken zijn hoger. Conclusie: ‘het gebouw is niets waard’. Die schattingsverslagen zijn belachelijk. Daarom ga ik een klacht indienen bij alle bevoegde instanties. Die schattingsverslagen moeten onderzocht worden, want het gaat over overheidsgeld. Daarnaast overweeg ik ook een klacht tegen de samenwerkingsovereenkomst.
Wat is daarvan het doel?
Miroir: De familie Vanmoerkerke wil zo goedkoop mogelijk eigenaar worden van de site om er serviceappartementen uit te baten – luxeappartementen waar mensen ook kunnen genieten van een hotelservice. En dan is er ook nog Mu.ZEE: dat museum zou verhuizen van de huidige locatie in de Romestraat, die nu vernieuwd wordt en waar niemand weg wil, naar Thermae Palace. Daar moet de Vlaamse overheid dan ook huur betalen. ‘Het licht valt mooier in het Thermae Palace’, zegt de schepen. Een bespottelijk argument. Geen enkel museum werkt met daglicht. Heel dit dossier is knoeiwerk.
‘De communicatiepauze van het stadsbestuur was geen briljante zet.’
Miroir: Een contract moet te goeder trouw uitgevoerd worden. Fraude tast de overeenkomst aan en maakt die nietig. Alleen beweert de advocaat van de stad Oostende dat er geen bedrog gepleegd is. Hij probeert de gemeenteraad bang te maken door te zeggen dat er een hoge schadevergoeding betaald zal moeten worden als de samenwerkingsovereenkomst ontbonden wordt. Ik vraag me soms af of hij onze advocaat is of die van het project.
U komt in oktober zelf op met uw lijst De O Mens. Hoe zou u de impasse oplossen?
Miroir: Stel Restotel voor de keuze: ofwel doen ze alle herstellingen, zoals bepaald in het huurderscontract. Ofwel bollen ze het af. Kandidaten genoeg die het contract willen overnemen.
Het stadsbestuur last nu een communicatiepauze in over het dossier tot na de verkiezingen.
Miroir: Geen briljante zet. Tienduizend mensen hebben intussen de petitie tegen de plannen getekend. De meerderheid is uiteraard bang. Als we er niet over praten, redeneren ze, zal het wel koelen zonder blazen. Maar zo werkt het uiteraard niet. De mensen zijn achterdochtig – en terecht, in Oostende zijn aannemers de baas. Ze zullen nu alleen nog achterdochtiger worden. De pr-man die die communicatiepauze bedacht heeft, kan maar beter vervangen worden.
Ophef over Thermae Palace en Koninklijke Gaanderijen in Oostende: ‘Dit is een nationale erfgoedramp’
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier