Nieuw boerenprotest op 14 maart

Archiefbeeld - Boerenprotest in Antwerpse haven op 13 februari 2024. © Belga

De landbouwers komen opnieuw op straat, op 14 maart. Dat bevestigt Bart Dickens van Farmers Defence Force. Bovendien zullen nog meer acties volgen. Het is de bedoeling filterblokkades te voeren aan de havens van Antwerpen, Zeebrugge en Gent.

Antwerps havenschepen en voorzitter van de Port of Antwerp-Bruges Annick De Ridder (N-VA) is niet te spreken over de nieuwe acties. ‘Dit gaan we niet opnieuw laten gebeuren’, zo laat ze in een reactie weten.

‘Ik heb begrip voor de ongerustheid van onze boeren, maar je gaat rond tafel zitten en onderhandelt. Dat heeft het merendeel van de boeren ook gedaan. Het is onaanvaardbaar dat na het gesloten akkoord een groepje radicalen zich opnieuw richting haven richt’, aldus De Ridder, die dreigt met gerechtelijk stappen. ‘We zullen mee naar de rechtbank stappen indien nodig, identificeren wie de wet overtreedt (lees: wegen en bedrijven afsluit en doorgang van goederen en onze werknemers verhindert) en de schade maximaal verhalen op al wie onze haven als cruciale infrastructuur afsluit. Oproep ook aan het federale niveau, bevoegd voor politie, om dit keer wél op te treden.’

Door de havens te blokkeren willen de boeren erop wijzen dat het vooral de industrie is die stikstof uitstoot, en niet de landbouw. Landbouwers in heel Europa voeren al maanden actie. Die zijn vooral gericht tegen te strenge (Europese) milieuregels en dalende inkomsten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content