‘N-VA gaat met man en macht proberen te profiteren van het Publi-schandaal’
Tom Balthazar stapt op als schepen van sp.a in Gent. Wat betekent dat voor de Oost-Vlaamse stad? Wij vroegen het aan Knack-redactrice Ann Peuteman.
Zal de SP.A hierdoor het burgemeesterschap in Gent uit handen moeten geven?
Zoals het er nu naar uitziet is die kans groot. Zeker omdat Balthazars ontslag zo snel volgt op de Optima-affaire, waarin huidig burgemeester Daniël Termont vorig jaar in opspraak kwam. Steeds meer kiezers beginnen te denken dat de socialisten na bijna dertig jaar in de meerderheid beter even aan de kant zouden gaan staan. Dit zou dus wel eens de affaire te veel kunnen zijn. Om de burgemeesterssjerp toch nog in handen te kunnen houden, zal de SP.A een wel erg wit konijn uit de kast moeten halen. De eerste en enige die dan in aanmerking lijkt te komen is Freya Van den Bossche. Alleen is ook zij niet erg maagdelijk meer aangezien ze al ten tijde van de Teletubbies bij de partijtop werd betrokken, schepen was in Gent en jarenlang in een regering zat. Bovendien distantieert de SP.A zich dezer dagen op alle mogelijke manieren van haar burgervader wegens zijn onfrisse rol in de Optima-zaak.
Welke partijen zullen hier van kunnen profiteren?
Nu ligt echt alles open voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Het ontslag van Balthazar zal sowieso afstralen op de volledige coalitie. Vooral omdat de tandem SP.A en Open VLD Gent ondertussen al zo ontzettend lang samen besturen en ook de liberaal Christophe Peeters in nauwe schoentjes zit. De affaire beschadigt onvermijdelijk ook Groen, de kartelpartner van de coalitie. Al zou die partij, als ze het kartel de komende dagen of weken tenminste niet opblaast, hier ook garen bij kunnen spinnen bij de lijstvorming. Als ze het tenminste tactisch speelt. Maar van een schandaal als dit zou vooral de oppositie moeten kunnen profiteren. Dat zal de N-VA ongetwijfeld ook met man en macht proberen. Al zullen de slaagkansen afhangen van wie daar de kopman wordt. Verder is de oppositie in Gent – om het zacht uit te drukken – niet zo sterk. Het Vlaams Belang lijkt op dit moment niet meteen een bedreiging en CD&V hangt nog in de touwen sinds hun kopvrouw-voor-een-dag de biezen nam. Al zouden de christendemocraten voor het eerst in twintig jaar weer een echte kans kunnen maken als ze pakweg Steven Vanackere naar Gent zouden laten verhuizen.
Is het niet vreemd dat zoveel lokale politici risico’s nemen die hun hele politieke toekomst onderuit kunnen halen?
Om te beginnen zijn de zeden en normen op het lokale niveau op een paar jaar tijd enorm veranderd terwijl veel politici en (traditionele) partijen nog vastzitten in oude usances. Daarnaast zie je haast overal waar een coalitie heel lang aan de macht is, dat politici van de meerderheid zich op den duur – zonder dat zelf te beseffen – veel gaan permitteren. Niet zozeer om zichzelf te verrijken, maar wel om hun stad te bedienen of iets vooruit te doen gaan. Meestal zien ze daar zelf geen meer graten in. Je kunt dat naïviteit noemen, of arrogantie. Dat hangt van het camerastandpunt af.
Publipart
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier