N-VA en Open VLD dienen zelf stikstofdecreet in, Boerenbond reageert: ‘Het ongeloof bij onze boeren is groot’

Zuhal Demir (N-VA) op woensdag.
© Belga

Meerderheidspartijen N-VA en Open VLD hebben donderdag – zonder coalitiepartner CD&V – een stikstofdecreet ingediend in het Vlaams Parlement.

Ze vragen daarbij meteen ook het advies van de Raad van State om op die manier naar eigen zeggen tijd te winnen. Volgens N-VA en Open VLD ‘noopt het Ineos-arrest tot urgent handelen’ en is de ingreep bedoeld om ‘een versnelling hoger te schakelen en het stikstofdossier op deze manier te deblokkeren’.

CD&V dient het voorstel niet mee in omdat de partij haar steun aan het akkoord afhankelijk heeft gemaakt van het milieueffectenonderzoek (MER) naar de twee CD&V-eisen (over het extern salderen en het aanpassen van de uitstootdrempels). 

‘Ik neem akte van de beslissing van de collega’s van de N-VA en de Open VLD’, reageert fractieleider Peter Van Rompuy. ‘Door deze procedurele stap willen zij het advies van de Raad van State versneld verkrijgen over het gehele decreet’, klinkt het. ‘Eenmaal het advies van de Raad van State binnen is, kunnen de gesprekken in de schoot van de Vlaamse regering hervat worden om zo snel mogelijk te komen tot een juridisch robuust, definitief stikstofdecreet’, aldus Van Rompuy.

Boerenbond reageert

‘De Boerenbond zal nooit aanvaarden dat de landbouwsector op slot gaat om ruim baan te geven aan grote prestigeprojecten.’ Dat heeft Lode Ceyssens, de voorzitter van de landbouworganisatie, vrijdag verklaard in De Ochtend op Radio 1. Hij reageert daarmee op de demarche van Open VLD en N-VA.

Het stoot Ceyssens tegen de borst dat de demarche van N-VA en Open VLD er komt op het moment dat INEOS-baas Jim Ratcliffe naar Vlaanderen kwam om de toekomst van zijn miljardeninvestering te bespreken. Volgens Het Laatste Nieuws had hij een ontmoeting met onder andere Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) en Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA), die daarvoor zelfs terug uit vakantie kwam. Premier Alexander De Croo (Open VLD) nam digitaal deel aan het gesprek.

‘We zijn niet snel meer verrast, maar het ongeloof bij onze boeren was zeer groot’, reageert de Boerenbond-voorzitter. ‘We hebben meer dan 20.000 bezwaren geformuleerd die onder de mat geveegd zijn. We hebben voorstellen voor oplossingen geformuleerd, waar niets mee gedaan is. We hebben met meer dan drieduizend tractoren in Brussel gestaan, maar we zijn niet gehoord. Dan komt er een namiddag een rijke Brit naar Vlaanderen afgezakt en prompt wordt een voorstel van decreet ingediend in het Vlaams Parlement.’

Partner Content