Minister-president Rudi Vervoort neemt coördinatie Brusselse drugsproblematiek op zich
De Brusselse minister-president Rudi Vervoort (PS) neemt de coördinatie van de bestrijding van de drugshandel in Brussel op zich. Dat zei hij maandag op een persconferentie. Veiligheidsorgaan safe.brussels zal het probleem op gewestelijk niveau trachten te verhelpen, al moet er werk gemaakt worden van een op maat gemaakte aanpak in de verschillende gemeenten voor de ‘hotspots’.
In bijzijn van de Hoge Vertegenwoordiger van de Brusselse Agglomeratie Sophie Lavaux, korpschef van de politiezone Zuid Jurgen De Landsheer en Anderlechts burgemeester Fabrice Cumps (PS) heeft de Brusselse minister-president een gloednieuwe ‘methode’ uit de doeken gedaan om de drugsproblematiek in Brussel te bestrijden. Deze algemene blauwdruk voorziet voor het eerst in een gewestelijke coördinatie van het probleem.
Meer concreet zal de Brusselse minister-president de verantwoordelijkheid op zich nemen om de maatregelen te coördineren. ‘Deze strategie komt er op vraag van iedereen die op het terrein actief is’, aldus Vervoort. ‘Het is de bedoeling om een gewestelijke aanpak uit te werken op basis van een nauwkeurig omlijnde beheersstructuur waar iedereen aan meewerkt’, aldus Vervoort.
(Lees verder onder de preview)
Zo zullen er tien tot vijftien concrete hotspots geïdentificeerd worden in overeenstemming met de burgemeesters van de verschillende gemeenten. Deze taskforces zullen op hun beurt een lokaal veiligheidsplan uitwerken per hotspot of gemeente. Op gewestelijk niveau wordt er voor het eerst werk gemaakt van een Gewestelijke Integrale Veiligheidscel, die moet zorgen voor een vlottere doorstroming van informatie tussen de lokale politiediensten.
Binnen de verschillende hotspots wordt daarnaast ook ingezet op een drieledige oplossing, gebaseerd op de drie pijlers: veiligheid, preventie en het leven in de wijk. Het werk van de lokale politie zal ook ondersteund worden door de uitvaardiging van politiebevelen die gelden voor het hele grondgebied, zoals een tijdelijk verbod op de verkoop van producten zoals lachgas en alcohol.