‘Minister Dedonder (PS) die parlementsleden uitscheldt voor bullebak en tiran? Dat kan niet’

© BELGA
Han Renard

Ludivine Dedonder (PS), fervent voetballiefhebster, begon haar carrière als sportjournaliste, maar koos uiteindelijk voor de politiek. In 2020 maakte PS-voorzitter Paul Magnette van de populaire Dedonder de eerste vrouwelijke minister van Defensie. Magnette had zijn zinnen op Defensie gezet nadat topmilitairen hem de voordelen van het departement hadden doen inzien. Want om de leegloop in het leger te counteren, zou Defensie de komende regeerperiode op zoek moeten naar 10.000 nieuwe werknemers én zouden de lonen worden opgewaardeerd.

‘Lulu’, zoals minister Dedonder liefkozend wordt genoemd in haar thuisstad Doornik, staat te boek als cool, sympathiek en doortastend. Al stellen defensiespecialisten vragen bij haar dossierkennis. En die cool liet haar vorige week in de Kamer in de steek. In een woordenwisseling noemde Dedonder MR-kamerlid Denis Ducarme (MR) een bullebak, hater en tiran. Ook N-VA-Kamerlid Theo Francken kreeg ervanlangs.

‘Ze was duidelijk erg gespannen door het schandaal bij het 4e Geniebataljon in Amay,’ zegt Ducarme. ‘Over die zaak zijn we nog niet uitgepraat. Want het gaat niet alleen over mensonterende ontgroeningsrituelen onder militairen, maar mogelijk ook over handel in wapens en cocaïne. Het hele verhaal stond bovendien de dag zelf al op de web-editie van The Washington Post. Dan kun je nagaan hoe beroerd het is gesteld met het imago van het Belgische leger. Maar dat is geen excuus om parlementsleden zoals Theo Franken en mezelf voor pestkoppen uit te maken. Mijn fractievoorzitter zal het aankaarten op de Conferentie van voorzitters van de Kamer. Parlementsleden beledigen en aangeven niet meer op mijn vragen te antwoorden? Sorry maar dat kan niet.’

Minister Ludivine ­Dedonder had al kunnen opstappen na de zaak-Jürgen Conings.

Minister Dedonder bracht vorige week zelf de wantoestanden bij het 4e Geniebataljon in Amay naar buiten, naar aanleiding van een mail die ze een paar maanden geleden heeft ontvangen. Maar er zijn al veel langer signalen dat er veel misloopt in Amay. Nu moet worden nagegaan wie wat wist en wanneer, en wat er met die informatie is gebeurd. ‘Ik heb gevraagd om de militaire inlichtingendienst ADIV (Algemene Dienst Inlichtingen en Veiligheid) hierover horen in de Kamer’, zegt Ducarme.

Als minister heeft Dedonder haar portie schandalen gehad. In 2021 was er de affaire met de geradicaliseerde en geseinde korporaal Jürgen Conings, die verdween nadat hij zware wapens had gestolen uit de kazerne van Leopoldsburg. Het hoofd van de militaire inlichtingendienst moest als gevolg van de affaire opstappen, de minister zelf bleef buiten schot. Dat lijkt nu ook te gebeuren. ‘Ik vraag haar ontslag ook niet, dat is niet mijn stijl,’ besluit Ducarme. ‘Maar Vincent Van Quickenborne (Open VLD) nam als minister van Justitie ontslag na een fout bij het parket. Politieke verantwoordelijkheid is dus ook een kwestie van persoonlijke interpretatie door de betrokken minister. In die zin had Dedonder in de zaak-Conings evengoed al kunnen opstappen.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content