Militairen in statische opdrachten moet meer agenten op straat helpen, vakbonden verzetten zich

Bernard Quintin © Belga

De nieuwe federale regering wil soldaten vaker inzetten voor statische opdrachten, zodat er meer agenten op straat kunnen worden ingezet. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Bernard Quintin (MR) zondag verklaard in De Zevende Dag op VRT 1. Hij bevestigde daar dat de eenmaking van de zes politiezones in Brussel er hoe dan ook zal komen, en zelfs zo snel mogelijk, al wil hij nog praten met de burgemeesters en korpschefs.

Minister Quintin heeft over de inzet van militairen al overleg gepleegd met zijn collega op Defensie, Theo Francken (N-VA). Het gaat concreet over de bewaking van bijvoorbeeld ambassades of kerncentrales. Die zou dan voortaan door het leger gebeuren. Op die manier kunnen meer agenten worden ingeschakeld op straat. Quintin onderstreepte nog eens dat de beveiliging van de burger op straat een taak is van de politie. 

De minister deed de uitspraken naar aanleiding van de schietpartijen in Brussel van de afgelopen week. Daarvoor werd meer blauw de straat opgestuurd. Hoe lang die versterking zal duren, kon Quintin niet preciseren. ‘Zo lang als nodig is. Een week, twee weken, een maand, we zullen zien’, luidde het. ‘Zerotolerantie is nu aan de orde.’

Hij bevestigde dat de fusie van de zes lokale zones in Brussel er zal komen. ‘Het staat in het regeerakkoord, dus ik zal dat uitvoeren’, zei hij. ‘Maar ik ben een man van overleg, dus ik zal met de burgemeesters en de korpschefs praten.’

Het doel van de eengemaakte zone is niet burgemeesters te pesten, maar voor meer veiligheid zorgen, ging Quintin voort. Eerder had ook vicepremier Jan Jambon (N-VA) – in het verleden ook bevoegd voor Binnenlands Zaken – gezegd dat de federale regering die fusie kan opleggen. ‘En we zullen dat ook doen.’

De legervakbonden VSOA Defensie en ACMP willen vinden Quintins idee om militairen voor statische opdrachten in te zetten echter geen goed idee. ‘Dit is niet onze taak’, zegt secretaris-generaal Yves Huwart van de militaire vakbond ACMP. ‘Het is al te gemakkelijk om telkens als er een incident plaatsvindt terug te grijpen naar Defensie. Men wijst nu voortdurend naar de geopolitieke context waar we ons op moeten voorbereiden, dan moeten we soldaten ook niet inzetten voor politietaken.

Bovendien is er geen wettelijk kader voor zulke opdrachten en hebben militairen geen politionele bevoegdheid, benadrukt voorzitter Chris Huybrechts van VSOA Defensie. Bij acute problemen kunnen wel soldaten worden ingezet, maar dan moet het dreigingsniveau van het OCAD verhoogd worden en dat is nu niet het geval.

De vakbonden wijzen er ook op dat het gaat om een goedkope oplossing voor de federale overheid. ‘Anders dan bij de politie worden militairen die ingezet worden voor 24 uur slechts voor 12 uur betaald.’ Zowel VSOA Defensie als ACMP verwacht een grote opkomst van militairen om op 13 februari te manifesteren tegen onder meer de pensioenplannen van de regering-De Wever, ondanks de intrekking van de dienstvrijstelling voor militairen voor de vakbondsactie door minister van Defensie Theo Francken (N-VA).

Op het kabinet van minister Francken verwijst men in een reactie enkel naar het regeerakkoord. Daarin staat dat de binnenlandse opdrachten van Defensie zich moeten beperken tot het beveiligen van de nucleaire sites, de ambassades met een statische beveiliging, de beveiliging van sites die permanent onder OCAD-niveau 3 vallen, de petrochemische sector en hulp aan de natie. ‘We definiëren hiertoe voorafgaandelijk het juridische en operationele kader’, vermeldt de tekst.

Partner Content