‘Angstcultuur en dictatoriale praktijken’: documentairemaakster Lidewij Nuitten hard voor VRT-top
In een opvallende getuigenis is televisiemaakster Lidewij Nuitten hard voor de top van de VRT, de organisatie waar ze al jaren voor werkt. Woensdag komt ceo Frederik Delaplace in het Vlaams Parlement tekst en uitleg geven over de herschikking van de VRT-top.
Het rommelt aan de Reyerslaan nadat de raad van bestuur van de VRT vorige week had beslist om de top te herschikken. Zo moesten Ricus Jansegers, directeur Content, en Lotte Vermeir, netmanager van VRT 1 en VRT Canvas, opstappen. Dat gebeurde na interne conflicten en vraagtekens over hun leiderschapsstijl. Die vraagtekens zijn ontstaan door een welzijnsrapport van een externe bemiddelaar, de Nederlandse professor Rob van Eijbergen. De voorbije dagen laaide de discussie over de beslissing hoog op.
Vooral het ontslag van netmanager Lotte Vermeir leidde ook tot hevige reacties bij het personeel van de VRT. Zo werd vrijwel meteen een open brief uitgestuurd waarin die beslissing gehekeld werd. Die open brief is ondertekend door verschillende schermgezichten.
Niet veel later volgde een tweede, anonieme brief waarin een groep werknemers naar eigen zeggen wilde laten zien dat het verhaal over het ontslag twee kanten heeft.
Maandagmiddag plaatste documentairemaakster Lidewij Nuitten een bericht op haar Facebook– en Instagram-pagina over hoe zij de afgelopen dagen ervaren heeft, en hoe ze de gang van zaken op de openbare omroep de afgelopen jaren heeft zien veranderen.
‘Onder geen enkele ceo in de geschiedenis van VRT waren dit soort dictatoriale praktijken zelfs maar denkbaar. En nu is het dagdagelijkse realiteit. Angstcultuur ten top. Bij de openbare omroep dan nog wel – of all places. In heel medialand zou er geen veiligere haven mogen bestaan en nu voelt het de onveiligste plek van de hele sector’, schrijft ze. ‘Hoe is het in godsnaam mogelijk dat Frederik Delaplace na al zijn wanpraktijken nog steeds op die stoel zit? Nu zelfs duidelijk is dat hij alle toegang tot het bewuste welzijnsrapport weigerde, vraag ik mij echt af: hoelang nog?’
Met haar harde boodschap, zet ze ook haar eigen werk op het spel.
‘Al negen jaar lang ben ik namelijk voor VRT een coming-of-agedocumentaire aan het draaien over onze complexe samenleving. En over twee jaar zitten de opnames erop. Het is mijn levenswerk’, zegt ze. ‘Dat ene verhaal dat ik absoluut nog wil brengen.’
‘Waarom vertel ik dit? Omdat als ik openlijk een lans breek voor mijn dierbare collega’s, ik goed moet beseffen dat ik mijn eigen levenswerk daarmee verniel. Als ze mij ontslaan, is het gedaan met de docu. Negen jaar voor niets gefilmd. Naar een andere zender stappen is zelfs onmogelijk: al het beeldmateriaal is eigendom van VRT.’
Lees de volledige getuigenis hieronder:
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Ceo Delaplace komt tekst en uitleg geven in Vlaams Parlement
De zaak krijgt ook politiek een staartje. Zo drong zowel Groen als Open VLD aan op een bijeenkomst van de commissie Media in het Vlaams Parlement. Het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement, het orgaan dat de politieke werking van het parlement coördineert, heeft zich nu na een elektronische rondvraag van parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA) achter die vraag geschaard.
Het Vlaams Parlement roept woensdag om 14 uur een ad-hoccommissie samen om de toestand bij de VRT te bespreken. Daarbij zal ceo Frederik Delaplace uitgenodigd worden om tekst en uitleg te geven bij de herschikking van de VRT-top. Naast Delaplace worden ook ontslagnemend minister Benjamin Dalle (CD&V), VRT-voorzitter Frieda Brepoels en bemiddelaar Rob van Eijbergen uitgenodigd.
Omdat de commissie Media nog niet is samengesteld, komt er woensdag een vergadering van een ad-hoccommissie waarbij dan de vier eerder vermelde sprekers worden uitgenodigd.