Paus ontmoet Belgische slachtoffers seksueel misbruik

Paus Franciscus (links) en Koen Van Sumere (rechts), zelf slachtoffer van seksueel misbruik binnen de Kerk, spreekt met de pers voorafgaand aan een bijeenkomst van slachtoffers die de paus zullen ontmoeten, vrijdag 27 september 2024 in Brussel. © Belga

De paus heeft vrijdagavond een gesprek gehad met Belgische slachtoffers van seksueel misbruik in de kerk. Het was een “open, hard en ook emotioneel gesprek”, klonk het na afloop.

Bij het gesprek in de Nuntiatuur in Brussel waren de paus, 15 slachtoffers van misbruik – zelf spreken ze over overlevers -, twee psychologen en twee vertalers aanwezig. Paus Franciscus zat in een stoel, de 15 slachtoffers in een kring rond hem, vertelt Koen, een van de aanwezige slachtoffers.

“Het was een open gesprek. Soms zeer zakelijk, soms zeer hard, soms ook emotioneel”, aldus Koen. “Als het emotioneel werd, sloot de paus zijn ogen, of keek hij naar de grond”.

Het gesprek ging normaal een uur duren, maar duurde uiteindelijk twee uur en een kwartier. De paus heeft ook zijn excuses aangeboden, in naam van de kerk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content