Bijgedachte | Maatschappij

Na Vive le vélo: ‘Kon Tom Waes echt geen vijf weken wachten?’

Tom Waes keert terug op tv: te snel na zijn verkeersongeval? © VRT, Vive le Vélo
Tex Van berlaer
Tex Van berlaer Journalist Knack

Na zijn zwaar verkeersongeval dook Tom Waes opvallend snel weer op in Vive le vélo. De schuldbekentenis leek oprecht. ‘Maar zijn boetedoening had beter elders plaatsgevonden’, schrijft redacteur Tex Van berlaer.

‘Dan maar naar de fiets.’ Na het verplicht nummer van een tiental minuten mocht het boetekleed alweer uit bij Tom Waes. ‘Het is niet om over het ongeval te praten dat we jou hebben uitgenodigd,’ zei Karl Vannieuwkerke, ‘maar we wilden de dingen wel benoemen.’ En dus schakelde het VRT-programma Vive le vélo, leve de Ronde! naar de belangrijke dingen des levens: de koers.

Had ik een pr-bureau dat instond voor de rehabilitatie van Tom Waes, ik was dik tevreden geweest met maandagavond. Zijn biecht klonk oprecht, met dank aan kerkelijke galm in de zaal in Poperinge. Wij Vlamingen blijven oerkatholiek. Zodra iemand schuld en schaamte toont, zijn we tevreden.

Krachtig werd het pas toen Lotte Claes, ex-verpleegkundige en wielrenster, haar stem liet horen: ‘Hier kan ook iets positiefs uit groeien. Hier kan iets mee gedaan worden dat ervoor zorgt dat steeds minder en hopelijk geen mensen meer in een auto stappen nadat ze alcohol hebben gedronken. En dat kan tot minder verkeersslachtoffers leiden.’

Op de Facebookpagina van het programma werden Tom Waes, Lotte Claes en Jan Bakelants bedankt voor hun bijdrage aan een ‘pakkende en interessante’ aflevering. De slotboodschap werd nog eens herhaald: ‘De klok kan niet worden teruggedraaid. Vooruit is de weg!’

Nu al?

Negen whisky-cola’s

Toch nog even terug naar 29 november, want de spons wordt iets te vroeg bovengehaald. Vorige week bleek dat Tom Waes die dag 2,44 promille alcohol in zijn bloed had. Dat werd in de media vertaald naar om en bij de 14 pinten. ‘Dat is inderdaad heel veel’, aldus Waes. ‘En het is goed dat dat benoemd wordt. Omdat het misschien mensen wel eens kan doen inzien dat ge daar heel snel zijt.’

Ja? 14 pinten?

Online bestaan er allerlei tooltjes die dat promilleverhaal wat genuanceerder kunnen inschatten, afhankelijk van je gewicht en hoe snel je drinkt. Ik deed de test. Zelf zou ik 15 pinten moeten drinken in drie uur tijd om aan dat promille te komen: een pint om de twaalf minuten.

Maar volgens Waes – en dit was zowat het opvallendste nieuws van maandagavond – waren het helemaal geen pinten. Wat dan wel? Dat hield hij voor zich.

Dus kunnen we alleen maar raden. Volgens ChatGPT komen 14 pinten ongeveer overeen met 6 Duvels, 9 glazen rode wijn of 8 à 9 whisky-cola’s. Ben je daar ‘heel snel’? Don’t try this at home.

Van Jan Bakelants en Lotte Claes kreeg Tom Waes lof. ‘Maar voor mij hoeft het niet meer, jongen’, zei de voorzitter van Ouders van Verongelukte Kinderen dinsdag op Radio 1 over Waes’ eerste televisieoptreden. Begrijpelijk.

Moeten we dan overgaan tot een Berufsverbot voor Tom Waes? Nee, de man hoeft niet voor eeuwig van het scherm geweerd te worden. Maar zijn boetedoening had beter elders plaatsgevonden. Bij Ruth Joos, Annelies Beck, Kathleen Cools of Bart Schols, bijvoorbeeld. Zelfs Gert Verhulst had beter geweest. In de context van Vive le vélo kwam Waes er een beetje makkelijk af, in het gezelschap van twee professionele sporters en Karl Vannieuwkerke, naar verluidt een vriend.

80.000 doden

En dan is er nog de timing. Op 5 mei verschijnt Tom Waes voor de politierechter. Hij riskeert een gevangenisstraf tot een jaar. Schuldinzicht speelt mee in zo’n rechterlijke beslissing. En dat kon hij alvast etaleren voor honderdduizenden kijkers. Kon die rentree dan echt geen vijf weken wachten?

‘In Gent noemde men de politierechtbank de lollekensrechtbank’, zei de strenge politierechter Peter D’Hondt zondag op De Zevende Dag. In de jaren 1980 en 1990 werden verkeersinbreuken gezien als faits divers. Die tijd is voorbij. Tussen 1972 en 2022 vielen zo’n 80.000 verkeersdoden, ‘ongeveer evenveel als het aantal Belgen dat gestorven is tijdens de Tweede Wereldoorlog’, aldus D’Hondt.

Drinken en rijden, daar lachen we niet meer mee. Maar als iemand toch uit de bocht gaat, volstaat het dat hij wat schuld en schaamte toont. We zijn tenslotte ook maar mensen. En dus mag dat ook in een lollekensprogramma.

Van ‘dodelijk ongeval’ naar ‘doodslag in het verkeer’: Arizona overweegt aanscherping strafwet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content