Jong Talent: Rayan Awad (27) zet zich in voor jongeren en mensenrechten
‘Als Belgische met Palestijns-Libanese roots besef ik heel goed hoe belangrijk mensenrechten zijn’, zegt opbouwwerker Rayan Awad. ‘Ik ben geboren in het gesloten kamp van Saïda in het zuiden van Libanon waar Palestijnen amper rechten hebben. Daarbovenop maakten we er in 2006 de Israëlisch-Libanese Oorlog mee. Ik kan dus zeggen dat ik geen makkelijke jeugd heb gehad. Om ons een betere toekomst te geven, besloten mijn ouders vijftien jaar geleden naar Europa te trekken, waar mensenrechten gelden en het veilig is. Deze waarden probeer ik nu door te geven aan jongeren.’
Ging u daarom sociaal werk studeren?
Rayan Awad: Toen we in België aankwamen, hadden we geen idee waar we moesten aankloppen om het nodige papierwerk in orde te brengen of waar we Nederlands konden leren en oefenen. Mijn moeder heeft me toen aangemoedigd om sociaal werk te studeren, zodat ik later anderen in soortgelijke situaties zou kunnen helpen.
Naast uw functie als opbouwwerker bij de vzw SAAMO bent u sinds januari ook voorzitter van Youth Unity Empowerment (YUE), een jongerenorganisatie die focust op het belang van mensenrechten.
Awad: Klopt. Wat ons uniek maakt, is dat we jongeren warm maken voor ondernemerschap dat zich toelegt op mensenrechten. Door hen verantwoordelijkheid en vertrouwen te geven, kunnen ze zich actief inzetten voor een rechtvaardigere maatschappij. Jongeren kunnen veel meer dan ze denken. Zij zijn onze toekomst.
1/3
2/3
3/3
1/3
2/3
3/3
Wat voor activiteiten mag ik me daarbij voorstellen?
Awad: Workshops rond maatschappelijke thema’s bijvoorbeeld, maar we komen soms ook samen om op een creatieve manier producten te maken die we daarna verkopen. Zo hebben we een tijd geleden armbanden bedrukt. De opbrengst van die verkoop gaat naar goede doelen. Jongere verdiepen zich daarin, en kunnen op die manier solidair zijn met anderen.
Eind april organiseerden YUE en BeGlobal (het kenniscentrum voor wereldburgerschapseducatie van het Belgische ontwikkelingsagentschap Enabel, nvdr) dan weer de allereerste SoliDare Hack om aan een meer solidaire en duurzame toekomst te werken. Enabel faciliteerde online gesprekken tussen jongeren in België en Palestina. Samen bedachten ze innovatieve ideeën voor internationale samenwerking.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Jong talent
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier