Jong Talent: Clara Leyns (29) helpt transgender vrouwen vrouwelijker klinken
‘Heel wat transgender vrouwen ervaren spreekangst in het openbaar’, zegt doctor in de gezondheidswetenschappen Clara Leyns.
‘Hoewel spreken en communiceren essentiële onderdelen van ons leven zijn, vrezen transgender vrouwen dat hun stem niet vrouwelijk genoeg klinkt. Maar wie zijn/haar/hun stem niet durft te gebruiken, wordt op veel vlakken beperkt.’ Al sinds de vorige eeuw helpen logopedisten deze mensen, maar pas tijdens het doctoraat van Leyns werd de precieze impact van die sessies uitgebreid onderzocht. ‘In het transitieproces van transgender vrouwen is de stem een van de moeilijkste hindernissen.’
Hoe werkt logopedie bij transgender vrouwen?
Clara Leyns: Tijdens de sessies doen we oefeningen die de toonhoogte van de stem, de resonantie en de articulatie aanpassen. Voor en na die tien sessies hebben we metingen gedaan en effectief een stijging in de verschillende akoestische parameters geregistreerd.
Hoewel er natuurlijk individuele verschillen zijn, konden we toch concluderen dat tien logopedische sessies ervoor kunnen zorgen dat transgender vrouwen als vrouwelijker waargenomen worden, door zichzelf én hun omgeving. Op die manier krijgen ze meer zelfvertrouwen om hun stem dagelijks te gebruiken.
Vanwaar uw focus op transgender vrouwen? Ervaren transgender mannen dat probleem dan niet?
Leyns: Dat komt omdat hormoontherapie na de puberteit bij transgender vrouwen geen invloed heeft op hun stem. Bij transgender mannen, die testosteron nemen, is dat wel het geval. Daarom is de nood aan logopedie bij transgender vrouwen het hoogst.
Dat neemt niet weg dat ook transgender mannen of non-binaire personen baat kunnen hebben bij logopedie. Ook zij kunnen trainen om hun stem aan te passen aan hun genderidentiteit.
Hoe reageerden de deelnemers?
Leyns: Over het algemeen reageerde iedereen erg positief. Wat wel duidelijk werd, is dat de emotionele counseling tijdens zulke logopedische sessies net zo belangrijk is als de training van de stem, omdat er tijdens zo’n traject heel wat emoties naar boven komen.
Daarnaast kan iedereen zijn steentje bijdragen om transgender personen meer op hun gemak te stellen. Het enige wat daarvoor nodig is, is een beetje empathie.
Auteur Sofie Lakmaker: ‘De meeste transgenders zijn bezorgd of ze wel transgender genoeg zijn’
Jong talent
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier