Chris Dusauchoit: ‘Een opleiding tot hondenbaasje zou niet overbodig zijn’

Chris Dusauchoit. © Filip Naudts

Naar aanleiding van een Pano-reportage over Oost-Europese broodfokkers kroop VRT-gezicht en hondenkenner Chris Dusauchoit verontwaardigd in zijn pen.

Wat hebben de scherpste opiniestukken op Knack.be teweeggebracht? Knack vroeg het aan de auteurs.


Lees hier het opiniestuk van Chris Dusauchoit van 22 februari 2017: ‘Mensen die per se vandaag nog een pup mee naar huis willen, lopen recht in hun ongeluk’

Schrok u zelf nog, toen u de beelden van de Oost-Europese hondenfokkers zag?

Chris Dusauchoit: Nee, totaal niet. Dit soort verhalen zijn schering en inslag. Onlangs is in Nederland nog een Vlaamse dierenarts veroordeeld omdat ze gesjoemeld had met de paspoorten van Oost-Europese honden. Ik ben blij dat deze wantoestanden eindelijk eens op de openbare omroep werden getoond. Er is duidelijk iets mis, de broodfok moet stoppen. Maar helaas is het een zeer lucratieve business.

Wat is eigenlijk het grote probleem met broodfok?

Dusauchoit: Ten eerste is er de gezondheid van die dieren: de pups worden geboren uit teven die om de haverklap zwanger worden gemaakt en in zeer onterende omstandigheden leven. Maar erger nog is het gebrek aan socialisatie: die hondjes zijn totaal niet gewend om met mensen om te gaan. En dus belanden ze na enkele maanden vaak weer in een asiel. Bij een goede kweker worden die honden meteen na de geboorte bepoteld, komen ze in contact met kinderen, horen ze auto’s en stofzuigers, enzovoort: alleen op die manier kweek je toffe hondjes.

Chris Dusauchoit: 'Een opleiding tot hondenbaasje zou niet overbodig zijn'

Treft de overheid hier vooral schuld, of de consument?

Dusauchoit: Consumenten hebben zeker een grote verantwoordelijkheid. Veel mensen beschouwen honden als een soort accessoire. En als ze hebben besloten om er één in huis te halen, moet dat nog dezelfde dag. Maar bij een goede kweker is er vaak een wachtlijst van een jaar. Er is meer bewustwording nodig. Zelfs een opleiding tot ‘hondenbaasje’ zou niet overbodig zijn. Want nu wordt zo veel onzin verkocht: Jan en alleman kan zich ‘hondentherapeut’ noemen.

Maar de overheid mag ook nog wat inspanningen leveren. Misschien zou de export van honden beter helemaal verboden worden. Net als Vlaamse broodfok – die fokkers verkopen twintig tot dertig puppysoorten. Dat lijkt wel veeteelt.

Is alleen een hond uit een asiel nog een ethische keuze?

Dusauchoit: Op zich moet een rashond mogelijk zijn. Ook blindengeleidehonden komen bijvoorbeeld van bij ethische kwekers, net als de honden voor politie en justitie. Bij zulke kwekers heb je maximaal twee nesten per jaar. Dus als je zo’n rasdier wilt, weet je waar je moet zijn. En anders is een asiel zeker een aanrader.

Is er sinds uw opiniestuk en de Pano-reportage iets veranderd?

Dusauchoit: Dit debat gaat verder, heel veel mensen zijn ermee bezig. In november is er nog protest geweest in Lummen, omdat daar een broodfokker opnieuw wilde beginnen. Maar zelfs nu gaat hij nog 150 teven houden, goed voor een 1000-tal pups. Je mag al blij zijn als die hygiënisch zullen leven, laat staan dat ze gesocialiseerd zouden worden. Gelukkig zijn er ook BV’s zoals An Lemmens die zich daar sterk tegen verzetten. En hopelijk volgt op een dag ook de politiek.

Partner Content