CEO VRT: ‘Gesprekken met Bart De Pauw zijn niet onder voorwaarden gebeurd’
De gesprekken die VRT-CEO Frederik Delaplace voerde met Bart De Pauw zijn niet onder voorwaarden gebeurd. Dat zei Delaplace donderdag in Terzake op VRT Canvas. Het beeld dat de laatste dagen wordt gecreëerd van de VRT is er een “van een publieke omroep die ik niet ken”, aldus Delaplace ook.
De VRT en Delaplace zijn de afgelopen dagen in opspraak gekomen nadat was bekendgeraakt dat de omroep de uitzending van de reportage ‘Het proces dat niemand wou’ over de zaak-De Pauw van het programmaschema had gehaald. Het bleek om een beslissing te gaan van Delaplace, die gesprekken was gestart met De Pauw. Die gesprekken met Delaplace en andere vertegenwoordigers van de VRT zijn twee maanden geleden gestart. “Het lijkt nu alsof we zestig dagen hebben gepraat, maar ik kan het aantal vergaderingen op één hand tellen”, aldus Delaplace.
De gesprekken kwamen er volgens hem nadat De Pauw blijk had gegeven van schuldbesef en had aangegeven dat hij bereid was om zijn verontschuldigingen aan te bieden en het op te nemen voor de slachtoffers. “Hij was daar heel expliciet over en is dat ook gebleven, en dat vonden wij heel waardevol. Ik moet niet voor de slachtoffers spreken, maar wij vonden dat zelf een ontbrekend elementen in een zaak die ook ons huis treft”, aldus Delaplace.
Hij verzekert dat de gesprekken niet onder voorwaarden zijn gebeurd, bijvoorbeeld dat De Pauw enkel excuses zou aanbieden als er stukken uit de documentaire worden geknipt. “Anders waren we er niet aan begonnen. We wilden 100 procent zeker zijn dat de excuses eerlijk en volledig waren”, aldus Delaplace.
De vraag was dan wat de omroep kon doen met die informatie. Na overleg met de reportagemaakster en het productiehuis bleek een extra aflevering met de excuses een slecht idee.
“We zijn geëvolueerd naar het idee dat er eerst gesprekken moesten kunnen plaatsvinden tussen De Pauw en de slachtoffers, vooraleer we zelf iets konden ondernemen”, aldus de CEO. Uiteindelijk was het aan hem als CEO om een beslissing te nemen over de uitzending, die hij een “inschattingsfout” noemt.
Ook had de VRT veel sneller contact moeten zoeken met de slachtoffers, zegt hij. Betekenen de gesprekken met De Pauw dat Delaplace nog met hem wil samenwerken? “Het zou vreemd om als CEO weer te willen samenwerken met iemand die onlangs nog 13 miljoen euro vroeg aan dit huis”, antwoordde de CEO. “We dachten gewoon dat we iets goeds deden door te spreken over de excuses en een bemiddeling te vergemakkelijken.”
Aan ontslag nemen heeft Delaplace naar eigen zeggen niet gedacht. “De minister en de raad van bestuur behouden het vertrouwen in mij. Een inschattingsfout moet niet het einde betekenen van een mooi project”, klonk het.
Hoewel Delaplace erkent dat er binnen de bewuste dienst problemen waren, stelt hij dat het beeld dat wordt geschetst niet het beeld is dat hij heeft van zijn openbare omroep. “Het dossier waarnaar verwezen wordt kennen we. Er is begin dit jaar een formele klacht binnengekomen, die is onderzocht en behandeld geweest. Er moesten dingen veranderen, dat is ook gebeurd, maar er was geen sprake van toxisch leiderschap”, aldus Delaplace.
Hij spreekt van een “welzijnsbeleid zoals het hoort”, waarbij ook een externe persoon werd ingeschakeld. De VRT liet eerder op de dag weten dat een “externe bruggenbouwer” zou worden aangesteld die het vertrouwen moet herstellen.
Delaplace acht het dan ook noodzakelijk dat er alles aan wordt gedaan “zodat mensen goed kunnen werken en graag werken in een veilige omgeving”. “Tot een paar weken geleden dacht ik dat het sociaal overleg heel goed liep, nu is echter gebleken dat de tijd gekomen is om externe expertise aan te trekken'”, besluit de CEO.